KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2335 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2402 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2404 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2404 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2404 napja

Bountystd Negatív hatások a World of Warcraftra
Bountystd - 3263 napja
65
A Warcraft világának MMORPG-be való átültetése, alighanem a Blizzard egyik legjövedelmezőbb döntése volt. A havidíjas rendszerben működő online szerepjáték eszményét pedig azóta sem tudta egyetlen kiadó sem megugrani hosszútávon, kivéve talán az EvE Online, de ott nincs igazán játékos mozgás, a felhasználók zárt közösséget alkotnak. Eltelt tíz év a játék megjelenése óta és az mostanra teljesen megváltoztatta az arculatát. 

Számos jobb és rosszabb ötlet látott napvilágot az elmúlt tíz évben, a Cataclysm óta hallgatjuk, hogy a program haldoklik és elkötelezett rajongással a szívünkben igyekszünk megvédeni a kedvencünket. Úgy gondolom ennek ellenére, hogy muszáj szembesülnünk Azeroth világának gondjaival. Ettől nem leszünk kevésbé rajongók. Persze rengetegen védik a Blizzard hibás döntéseit. Szerintem ők nem szeretnének szembesülni azzal, hogy sok döntés rossz irányba sodorja a játék jövőjét. A következő írásomban igyekeztem összeszedni azokat az okokat, olyan hibás döntéseket, amiknek joggal tulajdonítom a közösség egy részén eluralkodó letargiát.

A szembesülés ezekkel a dolgokkal tisztító hatású lehet a játékos lélekre. Nem gondolom, hogy túlzás a lélek szóval dobálózni a Warcraft esetében, hiszen nagyon sok elkötelezett rajongó kalandozik már tíz éve Azeroth világában, és egyre többször jönnek vele szembe 90-re boostolt karakterek és mikrotranzakciós rendszeren keresztül vásárolt hátasok, amik kicsit letörik a kedvét. Szeretnék erről veletek beszélgetni és az okokat megtalálni. Ezért ragadtam billentyűzetet. A következő írás egy saját vélemény, ami közösségi diskurzus céljából jött létre.

 Elmúlt az újdonság varázsa

 Az első oka talán a közösség hangulatromlásának és fogyatkozásának, hogy elmúlt az újdonság érzése. Tulajdonképpen már rengeteg mindent láttunk. Az MMORPG mint műfaj egyeduralkodójaként a WoW számára nem volt komolyabb versenytárs az elmúlt évek során. Egy piacvezető játék fejlesztőire pedig hatalmas nyomás nehezedik az újdonságok terén. Úgy gondolom, hogy tíz év alatt már minden igazán jelentős ötletet sikerült kifacsarni a témából. Persze megjelennek még olyan újdonságok mint a Garrison, de ezek már nem olyan forradalmi ötletek, mint amik a régi kiegészítőket uralták. 

A fokozatosan megjelenő olyan új funkciók mint a Dungeon finder vagy az Achievement rendszer, folyamatosan újították meg a játékélményt, fenntartva ezt a varázst, ami a Cataclysmra már kicsit elfáradt. A Mists of Pandariával pedig szerintem kommunikációs szinten lőttek igazán félre, illetve a túlzott daily küldetésekkel.

A Blizzard csapata mintha nem tudná mit kezdjen a játékkal a Cataclysm óta. Ez akkor fogalmazódott meg bennem, amikor a pandás kiegészítő gyerekes hangulatát ért kritikákra egyszerűen egy tesztoszteron szagú vérgőzős hangulatú kiegészítővel válaszoltak. 
 Nem lett rossz a Warlords of Draenor, ezt nem állítom, ha viszont olyan szinten nincs koncepció, hogy képesek a hangulatot tekintve túlzásokba esni, akkor ott már gond van a fejlesztőknél. A Pandaria daily küldetés rendszerét ért kritikákra a Blizzard válasza az volt, hogy szinte teljesen kivették az ilyen tipusú küldetéseket a játékból.

Nem teljesen értették, hogy a MoP-ban nem a daily küldetésekkel volt a probléma. Úgy gondolom, hogy ott inkább az volt gond, hogy a reputációk geart adtak. Most mondhatod, hogy máskor is adott már ilyen itemeket egy repu, de az a helyzet, hogy a pandás kiegészítés esetében ez nem volt annyira választható lehetőség mint korábban.

Mehettél öt fős instákra itemért, de a daily küldis megoldás kifizetődőbb volt. A fejlesztő ezt nem látta be és úgy gondolta, hogy a daily küldetésekkel van a gond. Nem pedig a mögöttük álló jutalmazási rendszerrel. Kicsit elkalandoztam, tehát már nincs új a nap alatt a játékban és a rosszul levont következtetések sok esetben hibás döntésekhez vezetnek a Blizzardnál.

A repu rendszer szétbarmolása és a repülés gátolása együtt oda vezetett, hogy az új kiegészítő jelentős részét a Garrisonunkban töltjük egyedül. Saját kis virtuális börtönünk vajon nem vezet a játék szociális életének leépüléséhez?  

 Mikrotranzakciós renszer

 Szinte már poén szintjén kezeljük a baráti társaságomban, hogy minek egy teljes árú és előfizetéses rendszerben működő játékba, mikrotranzakciós rendszer. A free to play játékok éltető vize, mit keres ebben a koncepcióban?

Úgy gondolom, hogy a legjobb válasz az Activision negatív hatása. Az évről évre érkező Call of Duty sorozat a blockbusterek királya. A folyamatos minőségromlás, ami a játékot jellemzi viszont nem vezet pénzügyi leépüléshez. 
 A célközönségét tekintve sokkal kevésbé színes mint a Blizzard közönsége, akik a nagyon magas minőségű szórakoztatáshoz vannak szokva és erre is szeretnék költeni a pénzüket. Az Activison szerintem egy nagyon káros üzleti szemléletet tanít kedvenc kiadónknak.

Ez vezetett odáig, hogy ma már nem csak valódi pénzért vásárolható hátasok és petek vannak, de eljutottunk a jelenség igazi mélypontjához is, a karakter boosthoz. Én nagyon lelkes Blizzard rajongó vagyok, szinte csak az ő játékaikkal játszok, de ez a döntés még nálam is kérdéseket vetett fel. Az első az volt: minek? 
 Én próbáltam az alkotó érveit a magamévá tenni, hogy ez az új játékosokat segíti, meg azokat, akik elhagyták a programot pár éve, de a mai napig nem tudtam vele megbarátkozni. Egyszerűen lehet ezt a dolgot magyarázni, de akkor sem okés, hogy egy MMORPG-ben pénzért vásárolható szintek legyenek, ilyet eddig csak a tört szervereket láthatott a játékos, nem egy havidíjas játékban. Ez tulajdonképpen kimeríti az én szótáramban a cheat fogalmát, nagyon nehezen fogadtam el. Ezzel szerintem nem vagyok egyedül.
 
 Casual vs Hardcore

 A fejlesztők bizonytalanságát jól mutatja, hogy a játék úgy változik, ahogy a szél fúj. Persze ez a szemléletmód segítette a Warcraft világának fennmaradását, de gyakran a kapkodás és az ötletek hiányát tapasztalom.

Az elmúlt pár évben a konzolos és indie piacon a casual játékosok nagyon jelentősen elszaporodtak. Az egyre fejletebb okostelefonokra kiadott programok és a Nintendo Wii sikere erősen hozzájárult ehhez a jelenséghez. Úgy gondolom, hogy ezt a hullámot igyekezett a Blizzard meglovagolni a Mists of Pandaria ötletével is.

A negatív visszajelzésekre pedig egy Warlords of Draenor volt a válasz, ahol úgy néz ki egy repuzás, hogy ölj le háromezer szörnyet...tiszta Korea. Az elmúlt évek azonban nem ezt a trendet hozták és a fejlesztő ismét mellé lőtt. 
 A Pandaria esetében nem ismerték föl, hogy bár a casual piac fejlődik, a WoW sosem lesz képes ezen a fronton jelentős sikereket elérni. A WoD esetében pedig nem látták, hogy a játékipar PC-n uralkodó szegmense a kompetitív vagyis esport kompatibilis játékok irányába mutat.

A már sokat emlegetett koncepciótlanság és bizonytalan vezetés viszi évek óta hibás utakra a Blizzardot. Fura ezt látni, hiszen a cég többi játékának esetében nem érzek ilyen tanácstalanságot. Azt javaslom a fejlesztőknek, hogy járják a saját útjukat, ne foglalkozzanak a játékipar változásaival, legyenek egy örök világítótorony a Warcraft rajongók számára, hogy ide kell jönnöd, ha szeretnéd ezt az élményt kapni. 
 
 A játékipar változásai

 A videojátékok piaca folyamatosan növekszik, mostanra pedig nagyobb mint a filmipar. Gigantikus méretű pénzek mozognak a különböző trendek mentén.

Jelenleg az ingyenesen játszható MOBA játékok és a sorozatgyártásban érkező folyamatos minőségromlásban fürdőző blockbusterek uralják a játékipar egy jelentős szegmensét. Az egyik egy nyitott rendszert képvisel, ami nagyon könnyedén képes elszívni a csalódott WoW játékosokat.A másik pedig a biztosra játszik. 
 Van egy harmadik terület, a technikailag és kreativitás tekintetében is erős, tényleges felsőkategóriát képviselő címek. Ilyenekre gondolok mint a Last of US vagy a Bioshock: Infinite. A Blizzard egyik fő problémája, hogy nem tudja eldönteni, hova tartozzon kedvenc játékunk.

A goldért vásárolható havidíjal Azeroth világa már fél lábbal Free to Play ösvényekre lépett. A tavaly felvetődő évente érkező kiegészítők ötletével pedig a blockbusterek húrjait pengeti, de közben még mindíg a magas minőség fényében szeretne és tud is fürdeni ha akar, hiszen nagyon sokan, köztük én is hiszünk a Blizzardban, annak ellenére, hogy nagyon sok hibás döntést hoz. 
 Az esport hajóra sem tudott felülni a cég. Először az ugrott be nekik, elirigyelve a League of Legends sikereit, hogy kéne egy MOBA szerű Battleground rendszer a World of Warcraftba építve. Később jöttek rá, hogy ebböl önálló játék kell, a mikrotranzakció miatt. Nem hittem el, hogy ennyire nem tudja mit szeretne csinálni a csapat. 

 A Free to Play segítene?

 Sok dolgot átrágtunk, de szerintem nem mindent. Gondolom ti is tudnátok még számotokra idegesítő dolgokat kiemelni. Én próbáltam legjobb tudásom szerint összerakni számotokra ezt a kis cikket. Felmerül a kérdés, hogy segítene az ingyenesen játszható rendszer a problémákon. 
 Úgy gondolom, hogy segíthet, de nem feltétlenül. Az anyagiakat tekintve a Blizzard már pofátlanul bevezetett olyan dolgokat, ami egy ingyenesen játszható program anyagi stabilitását szolgálják. Ez persze pénzéhség volt, de azt eredményezte, hogy egy ilyen váltás súlyos pénzkieséshez vezetne a játék esetében. Ezért ebben az esetben még jobban el kéne árasztani pénz lehúzást szolgáló funkciókkal a játékot, ami talán még pofátlanabb és károsabb döntések meghozásához vezetne. 

 A másik fontos érv az ingyenesség ellen, a manapság online terekben, sorozatgyártásban megjelenő Vér Istvánok tömeges megjelenése elsősorban az ingyenesen játszható programok közösségét mérgezik meg súlyosan.
Lehet úgy gondolod, hogy a Warcraft közössége sokat romlott az elmúlt tíz év során, de akkor szerintem még nem játszottál le League of Legends mérkőzést ismeretlen játékosokkal. A Blizzard közössége, mérföldekkel értelmesebb. 

 Persze nálunk is vannak trollok, de olyan mélyen még nem járunk, ahova akkor kerülhetünk, ha ingyenesen játszhatóvá válna a játék. Az viszont biztos, hogy rengeteg játékos jönne az eredeti szerverekre, ez pedig lehetséges, hogy képes kompenzálni a bevétel kiesését.

Ez azonban egyre szűkülő lehetőség, hiszen a játék öregedésével, egy esetleges free to play modellre való váltás sikerességének esélye is jelentősen csökken, hiszen a felhasználók nagyrésze a modernebb ingyenes játékok mellett is dönthetnek. Sajnos nem tudom megjósolni, hova vezetne egy ilyen döntés, de biztosan érdekes lenne. Én mindenesetre jelenleg nem támogatnám az ingyenességet.

Remélem, hogy az ilyen témák feldobása nem letargiát okoz majd köztetek, hanem párbeszédet. Van ezer érv a World of Warcraft mellett is természetesen, de én most olyan dolgokról szerettem volna beszélni, amik frusztrálják a játékosokat. Én nem ismerek olyan írást, ami eddig összegezte ezeket a dolgokat magyar nyelven, ezért is tartottam fontosnak róluk beszélni, még akkor is, ha ez számomra is fájó dolog, hiszen ez a játék örök kedvencem.

Úgy gondolom, hogy a problémák felvetése és megbeszélése viszont tisztító hatással lehet a közösségre. Írjátok le titeket mi idegesít a játékban, illetve mi az amit nagyon kedveltek továbbra is.
wow_c_527491
wow_c_526625
wow_c_526134
wow_c_525612
Engem a közösségek eltűnése, a havi díj és a kiegészítő ára együttesen tart vissza a játéktól.
A panda alatt szerzett tapasztalataim alapján a wow már nem valódi MMO (az MMO-k a közösségi játékra épülnek) hanem egy multiplayerrel kiegészített szóló rpg és nincs benne több értékes játékidő mint bármilyen más szóló rpg-ben. Ehhez képest más rpg-knél nem kell havonta is (!) perkálni, ha játszani akarok velük.
Jelenleg a kieg ára és egy havi díj együttesen 68 euró, ez egyszerűen túl sok a pár hét alatt végigtolható tartalomért, ha pedig az ember a szóló tartalom végére ért nem marad semmi, amiért édemes lenne befizetni a havidíjat.
Szvsz ahogy csökken az előfizetői létszám, a blizzard előbb-utóbb ingyenessé fogja tenni a kiegeket, csak a deluxe verziókat tartja meg fizetősnek.
A napokban elgondolkodtam hogy a Panda csúfos bukása (nálam bukás volt) után megveszem a Draeonrt, de a cikket elolvasva teljesen tisztán látom hogy nem fogok visszatérni. Valami nagyon nagyot kellene leraknia a blizzardnak hogy újra elkötelezett tagja legyek ennek a közösségnek. Itt nem a havidíjjal van a baj, és ez nem is kell hogy kérdés legyen. Én amikor elkezdtem akkor minden kiegészítőt követően megléptem a követelményként előírt szinteket, és fizettem rendszeresen a havidíjakat. De ez a mai rendszer szerintem a WOW mélypontja. Szerintem vissza a vanillát, vagy valami hasonlót. Az érzésem olyan a mostani WOW-al kapcsolatban, mintha egy idegen lebutitott rendszer lenne az egész. És ezt annak ellenére jelenthetem ki hogy a Draenorral nem játszottam.
Nos lehet ezen csámcsogni, de szerintem marad a SC2 mert maximum arra fogok költeni. Üdv. G.
#59 | Nuwiel válasza #58
Azt hiszem a hozzá tartozó küldetéssort, aminek a végén megvan a follower. De hogy minek ez a nem egyértelmű, hülye követelmény, az jó kérdés.
#58 | Delfi válasza #57
lvl98 vagy arakkoa outpost, de utóbbin nem értem mit kellene csinálni, mert hiába van készen a kocsma, nem adja meg a tervrajzot. Mire meg végigküldizem a salvage yardos küldisort, addigra mindig fellép 98-ra a karakter, így még sohasem jöttem rá, hogy mit is ért felépített outposton.
#57 | Frosty válasza #56
Csak 98 volt? El is felejtettem, olyan régen szinteztem már hagyományosan, és még a bányáimba se járkálok. Szóval ja. Akkor még rosszabb a helyzet. xD
#56 | Delfi válasza #55
Frosty, nem tudod vinni a followert szintezéskor, mert lvl98 kell ahhoz, hogy a barakk második szintjét felhúzd. Így viszont én sem látom sok értelmét, nevelgetem őket is, de sok haszna nincsen, a bodyguard traitet nem cserélheted le, így mennek inaktívba.

Az egész follower rendszer el van cseszve, pont ugyanolyan nyögvenyelős vacak, mint a petharc eleje, mintha a blizzard sohasem tanulna a saját hibáiból.
A 20 aktív follover nevetséges szám, a +5 elveszi az egyik nagy épületedet, és ha épülethez rendeled őket, akkor megint el is ment.
A küldetések nagyobb varriációt kérnének, de napi egyet vehetsz ki a tárolóból és horribilis a 250 gold érte. Tehát tök feleslegesen van 40-50 followered, mert semmi értelme. Arra meg végképp nincs lehetőséged, hogy "kedvenceid" legyenek, akiket szeretnél a garrisonodban látni, csak és kizárólag hasznosakat hagysz aktívnak.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu