KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2341 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2409 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2411 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2411 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2411 napja

The Faceless One Történelemóra
The Faceless One - 4873 napja
23

A mai Történelemóra 2 hetet csúszott – bevallom, hogy nem nagyon állt össze a szöveg, és a végleges verzióval sem igazán vagyok elégedett (túl hosszú lett). Mindenesetre nem lehet tovább halogatni a dolgot: következzen Christie Golden új regényének, a The Shatteringnek az összefoglalója; a történet ismerete alapvető fontosságú a Cataclysm megértéséhez. A szöveg hosszúsága miatt 3 epizódban jelenik meg; íme az első.


A sztori egy látszólag mellékvágányon indult: a Frostwolf klán öreg vezetője, Drek'Thar rémálmokkal küzdött. Ez nem volt meglepő az Emerald Nightmare tombolása idején, de az rég volt, és utána mindenki ismét normálisan tudott aludni – kivéve a vén sámánt. Álmaiban Drek'Thar katasztrófákat látott: a világot földrengések és áradások pusztították. Ugyanakkor asszisztense, Palkar aggódott: két hónapja egy hasonló álom miatt, amelyben night elf és tauren druidák békés gyűlését orkok zavarták meg és lemészároltak mindenkit, őrszemeket küldött a Horde Ashenvale-be – de nem történt semmi. A vén sámán a szenilitás jeleit is mutatta egy ideje, így elhagyta Alterac Valleyt… talán az álmai a további leépülés jelei?

Ez alatt a northrendi kampány vége miatt Warsong Hold kiürítésének utolsó lépései folytak. Mind az Alliance, mind a Horde visszavonult a jeges kontinensről: a Scourge vereséget szenvedett és már nem jelentett veszélyt, ahogy Loken korrupt erői sem. Az erődben csak egy kis helyőrség maradt Varok Saurfang parancsnoksága alatt, aki maga kérte, hogy maradhasson. Az utolsó távozó csoporttal tartott a hadműveleteket irányító Garrosh is, valamint a kiürítést felügyelő Cairne Bloodhoof. A taurenek vezére aggódott amiatt, hogy Garrosh hadi tettei erősen megnövelték a népszerűségét – túlságosan hasonlított apjára, Gromra, aki ugyan megszabadította az orkokat a vérszomjtól és a démoni fertőzéstől, de évtizedekkel korábban ő maga hozta ezt a Horda tagjaira. Garrosht Nagrandban úgy nevelték, hogy szégyenkezzen ez utóbbi miatt; de Thrall történetei a Horda hőséről megfordították ezt… méghozzá Cairne szerint túlságosan is.

A hazatérés sem volt sima ügy: még mielőtt a csónakokkal kijuthattak volna a rájuk váró hajó, a Mannoroth's Bones menedékébe, a harcosokat kvaldir támadás érte. Ugyan sikerült visszavonulniuk Garrosh's Landing legnagyobb épületébe, de súlyos veszteségeket szenvedtek és a felszerelés is odaveszett. Azonban Hellscreamnek volt egy meglepetése a vén tauren számára: az orkok sosem terveznek a vereségre, de Garrosh anno itt hagyott egy adag gránátot, miután áttette a főhadiszállását Warsong Holdba. Ezeknek a segítségével sikerült a túlélőknek eljutni a partra, majd a hajóhoz, és egy rövid üldözés után sikerült lehagyni a támadókat.

Ezzel nem volt vége: nem sokkal később egy váratlanul érkezett vihar csapott le az 5 hajóból álló karavánra és kettőt el is süllyesztett – márpedig a kapitány ilyen vihart sosem látott még bevallása szerint. Ráadásul a vihar egy stormwindi hajót is tönkretett és a Horda vizeire sodort – és Cairne megdöbbenésére Garrosh támadási parancsot adott ki. Arthas halála után a két frakció egyezményt kötött ugyan, hogy nem ellenségeskednek, de nem is lépnek be egymás területeire – vagyis ennek betű szerinti értelmezésében a sérült roncs valóban megszegte az egyezményt. A tauren bele sem szólhatott: az ő feladata volt hazavinni az expedíció maradékát, de harci helyzetben Garrosh volt a parancsnok, és ez annak számított. Rövid sortűz és kézitusa után a túlélő kapitány Garrosh elé került, aki „kegyelmet” gyakorolt: az egy tucatnyi túlélő kapott két csónakot, egy hordó vizet és mehettek, amerre láttak… vissza Northrendre. Nem meglepő, hogy Cairne úgy döntött: beszélnie kell Thrall-lal Garrosh forrófejűségéről és haragtartásáról.

Orgrimmarban parádé várta a hazaérkezetteket. Thrall egy ajándékot adott Garroshnak: apja fegyverét, a Gorehowlt. Az esti ünnepi vacsorán Thrall beszédet tartott, és nem voltak jó hírei: a háború a Scourge ellen sok erőforrást emésztett fel, az elemek veszélyesen és furcsán viselkedtek – Durotarban olyan szárazság volt, amilyet az orkok korábban nem láttak – és a night elfek leállítottak minden kereskedelmi és egyéb kapcsolatot a Hordával: vagyis megszűnt a fa utánpótlása és a vadászat lehetősége Ashenvale-ben. Cairne tárgyalásokat javasolt Hamuul Runetotem, a tauren druidák vezetőjének irányításával; de Garrosh egyszerűbb megoldást javasolt: frontális támadás Ashenvale ellen és egyszerűen vegyék el, amire szükségük van. Thrall egy rövid vita után csendre intette Garrosht és engedélyezte a tárgyalást; amire Hellscream egy nyers távozással reagált. Odakint váratlan találkozásban volt része: az egyetlen, a Hordán kívül maradt tauren törzs, a Grimtotem vezetője, Magatha szólította meg – aki támogatásáról biztosított Garrosht… és arról, hogy talán csatlakoznak, ha kellően meggyőző indokot tud mutatni a northrendi hős.

Stormwindben is Northrendre emlékeztek – a halottakat gyászolták, akik elestek a háborúban. Minden meggyújtott gyertya 100 halottat jelentett, és legalább 400-an gyújtottak meg egyet. Az ünnepséget apró közjáték zavarta meg, ami miatt Varian Wrynn és a vendégségben itt levő Jaina is elhagyta azt: két Sentinel érkezett rossz hírekkel. Ashenvale-ben a Horda megszegte az egyezményt és megtámadtak egy gyógynövényeket szállító karavánt. A kísérőket lemészárolták, megnyúzták és a bőrüket a fákra aggatták, amelyekre vérrel a Horda jelképét festették, majd a holttesteket feldarabolták és a dögevőkre bízták a piszkos munkát. Varian szerint ez csak Thrall parancsa lehetett, de Jaina emlékeztette rá, hogy ahogy Thrall sem felelős minden ork tetteiért, úgy Varian sem minden emberért – vegyük például a Defias Brotherhoodot... A király szerint azonban Jaina emberismerete sem tökéletes, amint azt a történelem már bizonyította. A pengeváltást Anduin szakította félbe, mielőtt súlyossá vált volna. A ceremónia után Jaina egy ötlettel állt elő: mivel Anduin nem igazán kedveli Lo'Gosht, aki néha fel-felbukkan, viszont szeret tanulni, ellátogathatna gyakrabban is Theramore-ba. Ennek érdekében a mágus készített neki egy hearthstone-t, amely egyenesen Jaina lakrészébe teleportálja a használóját.

Pár nappal később Jaina egy titkos megbeszélést tartott Thrall-lal Tidefuy Cove egyik kis szigetén. Thral egyértelművé tette: nem az ő parancsa volt a Sentinelek elleni támadás, de amit Varian követe kért – bocsánatkérés és a bűnösök kiadása az Alliance-nak – nem fog megtörténni. Ha meglesznek a támadás elkövetői, a Horda fog felettük ítélkezni, de ez nem lesz egyszerű; ugyanis akármilyen dicstelen is volt a kivitelezés, a támadás ötlete meglepően népszerűnek bizonyult Orgrimmarban. A lezárt kereskedelem miatt éhezés és betegségek léptek fel, és ha Thrall elítélné a szükséges erőforrásokat biztosító módszert, akkor elítélné az erőforrások iránti igényt is – ami a gyengeségének jele lenne, és akadnak páran, akik egy ilyen gyengeséget igyekeznének kihasználni a saját javukra, akár Thrall elmozdításával. A megbeszélés után a szintén jelen levő és őrködő Eitrigg megjegyezte: kár, hogy Jaina nem ork, mert jó párja lenne Thrallnak – akinek nincs felesége vagy gyereke és eddig mintha ez eszébe sem jutott volna; épp ezért ha történne vele valami, az komoly gondot jelentene a Hordának. Thrall válaszul megosztotta társával egy gondját: egyedi látásmódja, ami abból adódik, hogy emberek és orkok gondolkodását is megérti, eddig hasznos volt a Hordának – de vajon még mindig jó-e a megközelítése? A Horde ma szinte teljesen ifjakból és vénekből áll, a köztes generációt megtizedelte a Harmadik Háború, majd az outlandi harcok és a Scourge elleni kampány. A mai harcosok démonok és élőhalottak ellen harcoltak, nem olyan élő, lélegző ellenfelek ellen, mint amilyenek saját maguk; és ez könnyen kiüresítheti őket, ismét visszahozva azt a vérszomjat, ami miatt Eitrigg egyszer már elhagyta a Hordát – csak épp ezúttal nem démoni eredetű lenne ez, hanem belülről, saját magukból jönne. Hazafelé Thrall elgondolkodott: noha az elemek egyértelműen nem viselkednek normálisan, a sámánok nem tudták elérni őket és beszélni velük. Eitrigg szerint talán az a gond, hogy Thrall túl sok dologra figyel egyszerre, és nem hallja azt az egyet, amire igazán kíváncsi. Ez megvilágította a Warchiefnek, mit is kell tennie: Draenor egyszer átesett már azon, hogy felbolydultak az elemek. Talán ideje konzultálni az outlandi sámánokkal – a nagyanyja, Greatmother Geyah erős sámán és talán tud segíteni. Végeredményben segíthetne Durotar népén, akiknek nem kéne elvennie másoktól, amire szükségük van, mert megadná a vidék. Eitrigg nem vitatkozott, csak megkérdezte: mikor indul?

Theramore-ban Jainát meglepetésvendég várta Anduin személyében. A mágus kénytelen volt elismerni, hogy Thrall-lal találkozott és elmagyarázta, mi várható Thralltól és miért. Anduin nem szívesen fogadta ezt el, de született diplomataként belátta az érvelés igazát. Hazatérve – egy portálon keresztül – a herceget apja szembesítette a megérkezett válasszal és egy újabb meglepetéssel: apja szerint érdemes lenne több hellyel és nézőponttal is megismerkednie, ezért Ironforge-ba küldte Anduint Magni Bronzebeard udvarába. A hercegnek tetszett a dolog, mert szeretett volna megismerkedni az Explorer's League felfedezéseivel, de Variannak volt egy hátsó szándéka is: valaha ő is a törpéktől kapott harci kiképzést, és ideje Anduinnak is átesnie valami hasonlón.

Orgrimmarban Thrallt súlyos dolog ébresztette fel az éjszaka közepén: tűz ütött ki a városban. A sámánok és a Warchief megkérték a tüzet, hogy térjen vissza az őrzött keretek közé – de a láng ezt nyíltan visszautasította azzal, hogy szabad akar lenni és felemészteni a várost. Egy második, nyomatékosabb kérés után kelletlenül ugyan, de visszahúzódott a tűz egy szikra kivételével, amit Thrallnak végül el kellett pusztítania, nehogy bajt okozzon. A javításokkal Gazlowe-t, Ratchet goblin urát, a város egyik eredeti építőjét bízta meg a Warchief, de az ár, amit ezért fizetni kellett, finoman szólva is húzós volt. Az eset megerősítette Thrallt abban, hogy Nagrandba kell mennie, és felvetette a kérdést: ki vegye át a helyét ez idő alatt? Cairne túl öreg és tauren, ami sokakban visszatetszést keltene; Saurfang szintén öreg és gyászol Northrenden; Eitrigg is öreg. Dranosh Saurfang halott – ami egyetlen alkalmas személyt hagy: Garrosh Hellscreamet. Tanácsadójaként itt marad Cairne és Eitrigg is. A javaslat készületlenül érte a harcost: ő nem ért a politikához, és nem is az ő világa ez. Azonban végül elfogadta a döntést és a tanácsadókat.

A két héttel később Ironforge-ba érkező Anduin Magnitól kapott egy edzőt és testőrt a fiatal törpe nő, Aerin személyében, és egy lakosztályt közel a könyvtárhoz. Hamarosan a herceg kénytelen volt valamire ráébredni: ő tényleg nem harcosnak való. Az edzést követően meditációt keresve a Mystic Ward felé vette az irányt, ahol ráébredt: ahogy apja szívesen maradt volna Lo'Gosh az arénában, ő a legszívesebben békésen és türelmesen tanulmányozná a különböző népeket. Pár nappal később Magni hívatta a herceget: Brann egy érdekes táblát küldött neki Ulduarból, ami earthen eredetű volt. Úgy vélte, hogy segíthet rajtuk: Magni is tudott az elemek fura viselkedéséről, és a tábla utalt arra, hogy a földdel eggyé válást teszi lehetővé. Miközben a herceg Advisor Belgrummal és High Explorer Magellasszal próbálta kideríteni, miről is szólhat az írás, a törpék is megkapták a maguk problémáját: Ironforge alatt megremegett a föld. Mint hamarosan kiderült, Kharanos kapta a nagyját, így Anduin és Aerin is odasiettek segíteni. A falu minden háza megsérült, és a lakók nagy része ellátásra szorult: Aerin a mentésben segíthetett, Anduin az elsősegélynyújtásban. Pár órával később is ott dolgoztak még, amikor egy második rengésben beomlott a Thunderbrew Distillery, a falu fogadója. Egy draenei sámánhölgy egy kis légelementált idézett meg, hogy az omlásról elfújassa vele a havat – de az nem akart engedelmeskedni, csak másodszorra; és amikor végzett, nem akart elmenni, csak miután a sámán erősebben utasította erre. A fogadó 3 szintjén voltak vendégek: az első kiásása viszonylag gyorsan ment és mindenkit sikerült kihozni, a másodiknál már nehezebben ment a munka, de végül néhány gnóm, egy törpe és Aerin lejutott, hogy segítsenek felhozni a három túlélőt. Csakhogy egy újabb utórengés érkezett, a fogadó maradványai még erősebben beomlottak egy frissen támadt mély gödörbe… és a túlélőket kereső kopogtatásra nem jött válasz a lent levőktől.

Folytatás a 2. résszel ma este.

Azért őt választotta mert az emberek (orkok) is felkapták Garrosh-t, a közvélemény felé tolódott, tetszett nekik ez a harcos hozzáállás. Cairne a thrall-i békés út ráerőszakolása lett volna az orkokra, megint. De ők nem ezt akarták. Talán így hogy megérzik egy kicsit milyen Garrosh uralma alatt, x idő múlva vissza fogják könyörögni Thrall-t Smiling Ez is lehet politikai manőver.  
Mutass példát elgépelésre, mert nem találtam sok átolvasás után sem.
Nagyon jó fordítás (néhány kisebb elgépeléssel), de furcsánnak tűnik, hogy Thrall nem bízta volna Cairne Bloodhoof-ra az egész Horde vezetését. Talán -egy kis valós aktuálpolitikai éllel- a hadvezérség populista oldaláról közelítette meg a dolgot, és ezért a bölcs, a tauren törzseket egyesítő öreg bika helyett a tapasztalatlan és harcias orkra tette le a voksát. Szomorú ezt olvasni, mert nem hittem volna, hogy az öreg sámán ne tudta volna meggyőzni Orgrimmar-t és Durotar lakóit, hogy jobb egy békés tauren, mint egy háborús hős ork.
Mit mondjak meg saját magamnak? Sticking out tongue
#18 | Buster válasza #17
Én tudom, Facelessnek mondd Laughing out loud
Ez használta is Thrall, amikor Orgrimmarban elpusztította a renitens szikrát.
#16 | Buster válasza #13
Ha vannak érzéseik, akkor fájdalmat is éreznek, amivel lehet rájuk hatni, és lehet hogy nem hasznos, de beválik.
Járni fogunk majd az Emerald Dreamben, de annak is meglesz a maga ideje.
Sargeras nem halt meg. Aegwynn csak az avatarjával harcolt és azt temette el Tomb of Sargerason. Igaz, mostanában a Burning Legion se tudja, merre jár a főnök.
wow_c_385448
Az goblin módszer, és elementáloknál nem is feltétlenül hasznos.

#12: ne viccelj, nem ez volt az oka.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu