KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2012 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2080 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2082 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2082 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2082 napja

Wolverine L2P: a szakmák
Wolverine - 4382 napja
36
A L2P eheti kiadásában a szakmák felé fordulunk és egy rövid áttekintést próbálunk adni róluk.

  A WoW-ban elsődleges és másodlagos szakmák léteznek, és az elsődlegeseket is tovább oszthatjuk 2 részre: gyűjtő és gyártó szakmákra. A másodlagosakkal kezdem a bemutatást az egyszerűség kedvéért. Négy másodlagos szakma van, amelyek mindegyikét megtanulhatjuk; jellemző módon ezek olyan extrákat biztosítanak, amelyek hiánya sem jelenti, hogy ne lehetnénk kompetitív játékosok. Mindegyikre igaz, hogy a fejlesztése nem bonyolult, viszont időigényes. Emellett két kasznak, a rogue-nak és a death knightnak is van egy-egy olyan abilityje, ami kvázi szakmaként működik. A másodlagos szakmák a következők:  
 • archaeology: a legújabb, a Cataclysm óta létező másodlagos szakma. A működése nem bonyolult: egy kontinensen egyszerre 4 ásatás érhető el. Minden ásatáson 3 leletet találhatunk a Survey nevű ability segítségével. A leletekből összerakott tárgyak legnagyobb része Azeroth homályban levő történelmének egy darabját fedi fel, illetve akad köztük egy csontvázraptor mount és egy szintén csontváz kisraptor pet is. Minden egyes ásatás egyben xp-t is jelent.
 • cooking: azaz főzés. Az elkészített ételek és italok két csoportba oszthatóak: az egyik nem tesz mást, mint pótolja az elvesztett hp-nket és manánkat, a másik emellé valamilyen buffot is biztosít, amely statjainkat növeli vagy új képességet biztosít (mint a humanoid ellenfelek követésének lehetősége). Van pár olyan étel is, amelynek egyik sem funkciója a fenti kettőből; ezek közé tartoznak például a tisztán funból készíthető sütemények.
 • first aid: azaz elsősegélynyújtás. Ez a WoW-ban kötszerek készítését jelenti; illetve alacsony szinten képesek vagyunk olyan italokat is főzni vele, amelyek a mérgeket távolítják el rólunk; ez utóbbiak szerepe mára lényegtelenné vált, így nem is foglalkozunk velük külön. Alapanyagként különböző ruhaanyagokat (clothot) használ ez a szakma, amely a megölt ellenfelektől származik.
 • fishing: azaz horgászat. A kifogott halak elsősorban a cooking alapanyagaiként szolgálnak, de vannak olyanok is, amelyeket az alkimisták hasznosítanak. Ezek mellett ládákat is foghatunk, amelyekben tárgyak, alapanyagok és receptek is lehetnek; illetve Outlandtől kezdve foghatunk olyan tokokat is, amelyekben buffot adó scrollok vannak.
 • runeforging: azaz rúnaművesség. Ez az egyik speciális szakma: kizárólag a death knightok tanulhatják meg, nem fejlődik a szintje és alapanyagokat sem használ fel; ugyanakkor csak speciális helyeken lehet gyakorolni. A death knightok a fegyvereikre készíthetnek ezzel olyan bűvölést, amelynek köszönhetően a fegyverekre szánt enchantokra nincsen szükségük.
 • lockpicking: azaz zárnyitás. A rogue speciális szakmája, amellyel ládákat és zárakat lehet kinyitni. Így az instance-okban levő (mostanában elég ritka) zárt ládákat vagy a kulcsot igénylő helyeket nyithatjuk ki; illetve zárt ládákat szerezhetünk még az ellenfelektől is: egyrészt ugyanolyan lootként, mint ahogy a pénz, a ruhaanyag vagy némi felszerelés jut a birtokunkba, másrészt a rogue képes stealthben a Pick Pocket nevű abilityjével kizsebelni az ellenfeleket, és így néha szintén találhatunk ládákat. A Pick Pocket az ellenséges játékosokon nem működik, ezzel nem is érdemes próbálkozni.
Az elsődleges szakmák esetében már van megkötés: egyszerre kettőt tanulhatunk csak meg belőlük. Kezdjük közülük a gyűjtögetőkkel; ezek különböző alapanyagok beszerzési forrását jelentik:
 • herbalism: azaz füvészkedés. A herbalisták képesek a világban található gyógynövények beazonosítására és begyűjtésére. Ezek mellett a növényi elementálok holttesteiről is képesek alapanyagokat gyűjteni. Minden növény leszedése xp-t is ad.
 • mining: azaz bányászat. Az ércek felkutatása és kitermelése mellett a kőelementálok teste és a Dark Iron törpék War Reavereinek teste is hasznosítható számukra. Minden érc bányászata xp-t is ad. A bányászok az érceket képesek fémrudakká olvasztani.
 • skinning: azaz nyúzás. A halott állatok bőrét gyűjthetjük be ezzel; illetve akad a nyúzható lények között értelmes is, mint a sárkányok.  
A gyártó szakmák jellemzően valamelyik gyűjtögető szakma alapanyagaira támaszkodnak, és egy új tárgyat állítanak elő - ez lehet páncél, fegyver, kiegészítő felszerelés vagy valamilyen egyszer felhasználható tárgy. A gyártó szakmák a következők:
 • alchemy: azaz alkímia. Az alkimisták a felelősek a gyógyító és manatöltő italok, a statokat növelő elixírek és flaskek gyártása mellett bizonyos anyagok átalakításáért: képesek a gyakran előforduló ékkövekből ritkábbakat létrehozni, valamint néhány fémet is át tudnak alakítani ritka és drága másik fémmé. Általában növényekből és halakból hozzák létre a termékeiket, de a transzmutációhoz ékkő vagy fémrúd szükséges.
 • blacksmithing: azaz kovácsolás. Mail és plate páncélzat mellett különböző fegyverek - kardok, buzogányok, tőrök és pár dobófegyver - elkészítésére alkalmas; alapanyagként fémrudakat, nyers köveket, bőrt és ékköveket használnak.
 • enchanting: azaz bűvölés. Az enchanterek képesek a páncélokat és a fegyvereket megbűvölni, amelyek ettől nagyobbat ütnek, valamilyen statot növelnek vagy egy olyan hatást aktiválhatnak, amely minket buffol. Az enchanterek az alapanyagaikat maguk szerzik be: a Disenchant nevű abilityvel az értékesebb felszerelés (zöld, kék vagy lila) széttörhető porokká, esszenciákká és kristályokká, amelyeknek mágikus tulajdonságaik vannak.
 • engineering: azaz barkácsolás. A mérnökök puskákat, trinketeket és hasznos kütyüket állíthatnak elő, mint a bombák és gránátok, a minipetként működő mechanikus állatok, a mountként használható motor vagy helikopter vagy épp a rakétacsizma. Alapanyagként ékköveket, fémrudakat és nyers követ használnak, de képesek használható darabokat kinyerni a legyőzött mechanikus ellenfelekből is.
 • inscription: vagyis az írás tudománya. A scribe-ok a gyógynövényeket dolgozzák fel a Milling nevű abilityjükkel; ezekből pigmentek lesznek, amiket tintává alakítanak át. A tintákkal statnövelő scrollok, az abilityjeinket módosító glyphek, off-hand itemek és relicek, valamint a Darkmoon Faire vásárosainál beváltható kártyák készíthetőek.
 • jewelcrafting: azaz ékszerészet. Az ékszerészek egyrészt kiegészítőket - gyűrűket, nyakláncokat és trinketeket - készíthetnek, másrészt nyers ékkövekből faraghatnak olyanokat, amelyek bónuszt adnak karakterünknek, ha egy tárgyon levő foglalatba (socket) illesztjük; emellett képesek maguknak olyan szobrokat is faragni, amelyek életre kelnek és gyógyítják az ékszerészt. A socketek különböző színűek; van belőlük kék, piros, sárga, prizmatikus (sokszínű) és meta. A foglalatokba bármilyen követ illeszthetünk, egy kivétellel - a meta socketbe csak metagem kerülhet, semmilyen más ékkő nem illeszkedik beléjük. Képesek az ércekből kinyerni a bennük megbúvó ékköveket a Prospect nevű abilityvel. Alapanyagaik elsősorban a fémrudak és az ékkövek.
 • leatherworking: azaz bőrművesség. Leather és mail páncélzatot képesek gyártani, valamint a páncél tulajdonságait javító foltokat is készítenek. Alapanyagként elsősorban bőröket használnak.
 • tailoring: azaz szabómesterség. A szabók az ellenfelektől zsákmányolt ruhaanyagból dolgoznak, amelyekből a könnyűpáncélok mellett ingek, formális ruhadarabok és táskák is készülnek, valamint saját maguknak repülő szőnyeget is varrhatnak az utazásaikhoz. A cloth mellett gyakoribb alapanyagaik az ékkövek és az enchanterektől származó mágikus anyagok.
Új karakterként vagy kezdő játékosként azt érdemes figyelembe venni az elsődleges szakmáink kiválasztásakor, hogy a) mivel gyárthatunk magunknak hasznos dolgokat és b) mivel kereshetünk megfelelő mennyiségű pénzt. Ha utóbbi az elsődleges cél, akkor vitán felül két gyűjtögető szakmát válasszunk. Az összeszedett alapanyagokat eladhatjuk az aukciós házakban (amelyekről a jövő héten esik majd bővebben szó), és nekünk megmarad a tiszta profit. Ezek hátránya, hogy bizonyos alapanyagokra nem igazán van kereslet; és ezek kb. eladhatatlanul maradnak meg a nyakunkon. Ha gyártó szakmát szeretnénk felvenni, akkor a következőkre érdemes figyelni:
 • gyakorlatilag mindegyik mellé van egy hozzáillő gyűjtögető is, amely alapanyaggal látja el - az alchemy és az inscription mellé herbalism illik, a blacksmithing, az engineering és a jewelcrafting mellé mining, míg a leatherworking mellé skinning. A tailoring és az enchanting kiegészítik egymást: előbbi nem igazán igényel más alapanyagot, mint amit az ellenfelekből szerzünk - csak pont az enchaningból származóakat; míg utóbbihoz remek disenchant-alapanyagot jelentenek a megvarrt holmik.
 • ha már gyártunk, akkor olyasmivel foglalkozzunk, ami számunkra hatékony. A leatherworking a leather/mail páncélt viselőkre van szabva (druid, hunter, rogue, shaman); a blacksmithing páncéljai a warriornak és a paladinnak jók, a fegyverek között azonban szinte minden kaszt találhat megfelelőt magának; a tailoring főleg a cloth páncélt viselőknek (mage, priest, warlock) hasznos.
A gyártó szakmák profitja erősen eltér. Az enchanting és a jewelcrafting maximális szinten mindig pénzt termel, mivel a felszerelés folyamatosan változik és mindig kelleni fognak enchantok és gemek; az elsősorban szórakoztató dolgokat gyártó engineer viszont szinte csak a motort és a peteket tudja eladni. A gyártó szakmák fejlesztési sebessége sem egyforma: saját tapasztalataim szerint az alchemy vagy az inscription könnyen fejleszthető, míg az engineeringgel vagy a leatherworkinggel komolyan meg kell szenvedni bizonyos szinteken a brutális alapanyagigény miatt.
wow_c_531052
wow_c_528369
wow_c_527208
wow_c_526912
wow_c_526672
wow_c_525736
#30 | evetke válasza #29
wow_c_409355
wow_c_409124
#28 | evetke válasza #23
wow_c_409004
wow_c_408339

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu