KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2302 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2370 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2372 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2372 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2372 napja

Wolverine L2P: shaman
Wolverine - 4709 napja
27
A Learn 2 Play rovat kasztokkal foglalkozó sorozata kissé felgyorsul heti 2 részre, amíg a végére nem érünk ezeknek a bemutatóknak; a mai epizód főszereplői a shamanok lesznek.

A shaman valódi hibrid kaszt: a 3 talentág 3 különböző feladatra alkalmas. Az Enhancement közelharcos specializáció, a művelői két egykezes fegyverrel harcolnak. Az Elemental shamanok távolról harcolnak a természet erőinek segítségével; végül a Restoration shamanok társaik gyógyításával foglalkoznak a frontvonal mögött. A shamanok lvl40-ig leather armort viselhetnek, ezután képesek mail páncélzatot is felölteni. A fegyvereik a staffok, az egy-és kétkezes buzogányok és balták, illetve a tőrök lehetnek; az egykezes fegyverek mellé pajzsot vagy egy off-hand tárgyat is viselhetnek. A szintezés a dps specekkel a legkönnyebb: az Elemental ágon a mana kezdetben problémát jelenthet, az Enhancementnél ez sem áll az útban, így ez tekinthető a leggyorsabb fejlődési talentezésnek. A Restoration ágon való szintezés akkor ajánlott, ha elsősorban instance-okkal vagy Battlegroundokkal szeretnénk fejlődni.
A shamanoknál a fontos statok specenként eltérnek:
  • az Enhancement shaman melee (közelharcos) spec, vagyis a legfontosabb elsődleges statjuk az Agility. A Strength kevésbé hasznos, lehetőség szerint kerülni kell; az Intellect a casterek statja, ennél a specnél súlyos hiba a gyűjtése. A másodlagos statok közül nagyon fontos neki a hit rating: az Enhancement shaman ugyanis egyedi a közelharcos karakterek közül, mivel rengeteg varázslatot (Lightning Bolt, shockok stb.) használ, amelyekre magasabb a miss (azaz a tévesztés) esélye, mint az ütésekre. Szintén hasznos az expertise rating, amely szintén annak az esélyét növeli, hogy eltaláljuk az ellenfelet (de ezt más mechanizmussal teszi, mint a hit). Magas szinten szintén fontos lesz a mastery rating. A crit rating jól jön ugyan, de direkt gyűjtése nem szükséges. A Spirit ennek a specnek kifejezetten haszontalan.
  • az Elemental shaman caster (azaz varázslással foglalkozó) karakter, ennek megfelelően az elsődleges statok közül az Intellect gyűjtése a legfontosabb, míg a Strength és az Agility teljesen felesleges. A másodlagos statok közül a haste és magas szinten a mastery rating a legjobbak ennek a specnek; fejlődés közben kimondottan hit ratinget gyűjtögetni még nem szükséges, főleg azért nem, mert az Elemental Precision talentnek köszönhetően ez a talentezés a Spiritből is hitet kap. Épp ezért a Spirit sem elvetendő; noha nem olyan fontos, mint egy healernek - viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a healer shamanoknak szánt felszerelés is használható Elementalként is (legalábbis bizonyos megkötésekkel).
  • a Restoration shaman feladata a gyógyítás, amihez két dologra van szüksége: kellő mennyiségű manára és ennek megfelelő pótlására. Előbbit az Intellect gyűjtésével abszolválhatjuk; az elsődleges statok közül a Strength és az Agility is teljesen haszontalan egy Restoration shamannak. A másodlagos statok közül a fentiek értelmében a manaregenerációt elősegítő Spirit lényeges, valamint a healek gyorsabb kiosztását lehetővé tevő haste. Magas szinten a mastery rating is hasznos lesz majd, és a legkevésbé hasznos (de nem teljesen elvetendő) a crit rating.
A shamanok egyedi mechanizmusai között két dolgot említhetünk: az egyik a saját fegyverenchantok, a másik a totemek használata. A saját fegyverenchantok a következők: Windfury Weapon (az Enhancement spec használja), Flametongue Weapon (az Enhancement és az Elemental specnek is hasznos), Frostbrand Weapon (elsősorban PvP-ben van szerepe az Enhancement számára), Rockbiter Weapon (az Enhancement használja, de nagyon ritkán - gyakorlatilag soha) és Earthliving Weapon (a Restoration shaman választása). Az Enhancement shaman két fegyvert is használ, ezért nekik érdekes kérdés, melyik legyen ez a kettő. Ehhez érdemes tudni, hogy a Windfury aktiválódásának van egy 3 másodperces belső cooldownja, ami két Windfury használata esetén mindkettő újabb aktiválódását megakadályozza - épp ezért a main hand fegyverre Windfury, az off-hand fegyverre Flametongue feltétele javasolt, ha már mindkettőt ismerjük. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az Enhancement shaman mindkét kezében lassú fegyvert használjon (a weapon speed legyen 2,5 másodperc felett); a gyors fegyverek jól mérhető sebzéscsökkenést jelentenek.
A másik fontos egyedi shamanmechanizmust a totemek jelentik. 4 típusuk van, mindegyik egy-egy elemnek felel meg: levegő, föld, tűz és víz. Egyszerre minden típusból egy totem lehet lent. A totemek megfelelő kiválasztása minden esetben függ a csapat összetételétől is; ha egy fontos buff hiányzik, akkor a megfelelő totem letételére szükség lesz, ugyanakkor a jelenlevők által adott buffokat biztosító totemek feleslegesek az adott helyzetben. A totemek ismertetése önálló írást igényel - ez később várható.
Zárjuk a sort egy-egy talentezéssel és glypheléssel; ahogy eddig is, minden talent kialakításánál a szóló fejlődés elősegítése a cél, és sem raidelésre, sem PvP-re nem volt a célom optimális build kialakítása.
wow_c_534110
wow_c_528317
wow_c_528260
wow_c_527219
wow_c_525710
wow_c_404118
Sprit link totem az kb megint tipikus blizz fejlesztés, adunk elméletben egy ragyogó spellt a sámánnak, de gyakorlatilag használhatatlan, ha arról van szó,  hogy gyorsan kellene használni, mivel a  legtöbb fight úgy van megcsinálva hogy eleve 10y-on kivül vagy a többiektől. Miért nem lehetett annyira rakni a hatását mint a többi totemnek?
Valószínűleg soha, de hátha valaki ezt találja kihívásnak...
#19 | Réven válasza #18
wow_c_404020
#18 | Plevi válasza #17
Mikor questelsz reston?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu