KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2311 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2379 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2381 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2381 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2381 napja

Bountystd Nők a Warcraft világában
Bountystd - 3188 napja
20
A különböző írásaimban gyakran hangoztatom hogy, a videojátékokat ma már lehet egyfajta kultúraként is kezelni. Saját nyelvezete, szokásai, rendezvényei és közösségei is vannak. A világon mindenhol, minden kultúrában, fontos téma a különböző csoportok megítélése a közösségeken belül.

Ilyen téma a játékosok között megjelenő nők felé tanúsított viselkedés is. Ez a téma először komolyabban a tavalyi botrányok kapcsán merül föl, ahol kiderült, hogy egy játékfejlesztő nő, lefeküdt egy újságíróval, hogy jobb értékeléseket kapjon az alkotása. Az internet felrobbant a hír hallatán és felbugyogtak olyan dolgok, amiről már érdemes beszélgetni. A botrányt követően több női fejlesztőt fenyegetés ért és az internet szinte kikelt magából.

A következő írásomban a saját tapasztalataimat szeretném leírni a női játékosokkal kapcsolatban, elsősorban természetesen a Warcraft világára figyelve. A fent említett botrányról már rengetegen elmondták a véleményüket és én is írtam róla korábban, de World of Warcraft felhasználói szempontból még nem vizsgáltam meg a témát soha.

Milyen raid leader egy nő?


Az első kérdés ami fölmerült bennem, hogy milyen raid leader lehet egy női játékos. Erre már láttam pár példát a gamer pályafutásom során, de még sosem gondoltam bele, hogy mennyivel csinálja másképpen egy női játékos a vezetést. Alapvetően érdemes a valódi életet alapul venni, ahol az elmúlt évek során a nők száma megemelkedett a fontos pozíciókban.

A nők tehát képesek hatékonyan céget vezetni, az más kérdés, hogy személyes véleményem szerint a szerepek felcserélődése nem teszi boldoggá az embereket, de az bizonyos, hogy a nők képesek hatékonyan vezetni cégeket vagy akár raideket. Alapvetően türelmesebbnek és empatikusabbnak éreztem őket a leader szerepében.

Azt tapasztaltam, hogy elnézőbbek a gyengébb képességű játékosok felé és több időt szentelnek a különböző vélemények meghallgatására. Többségében  ez a viselkedés nyugodtabb légkört, de kevésbé hatékony haladást eredményez az adott guildnek.

Titkos jelenlét?

Azt tapasztaltam, hogy a női játékosok többsége nem vállalja föl idegenek előtt, hogy nő. Ennek oka talán az lehet, hogy rengeteg fiatal kangörcsös srác játszik a különböző online terekben, akik kellemetlenkedhetnek a játékban.

Az alapvetően elítélő magatartás gyakori. Biztos, hogy most is van olyan olvasónk, aki feltette a kérdést magában, hogy miért kell erről most cikket írni, kit érdekel? A szöveg megírásának oka pont ez a magatartás. Minden emberekből álló tömörülést társadalomnak lehet nevezni, ahol vannak szokások és kultúra, amit mozgásban kell tartani.

A társadalmak belső problémáit pedig egyszerűen véleményformáláson keresztül képesek vagyunk alakítani. A titkos jelenlét oka, hogy ezt a munkát még nem végezték el azok, akik véleményvezérei a játékos társadalomnak.

Szabadidős tevékenység

A Warcraft világára visszakanyarodva, az a tapasztalatom, hogy a női játékosok fogékonyabbak a szabadidős tevékenységekre, kevésbé hardcore gamerek és ez a raidek vezetésében is átjön. Ez nem előítélet, egyszerűen másképpen van összerakva a férfi és a nő.

Én ismertem az évek során számos gamer lányt és pár kivételtől eltekintve az összes szeretett horgászni, gyűjtögetni és kevésbé szerette a raidelést. Ez persze nem probléma, hiszen egy közepesen progress orientált klán esetében a nyugodt és kellemes légkör nagyon erős érv lehet a maradásra.

Tehát...

Összegezve a női játékosok többsége máshogy vezet egy klánt mint a férfiak és rengeteg képességüket képesek hasznosítani, hogy jól működjön az adott közösség. A családias környezet pedig jó hatással lehet az emberekre. A férfiak is vezethetnek persze ilyen klánt, de a komolyabb guildek esetében már megemelkednek az elvárások, a vezetők pedig keményen számon kérik a társaikat.

A nők esetében ez finomabb logikán alapszik, ezért lágyabb a hangulat. Persze ezek a meglátások nem általánosak, csak saját megfigyelések. Írjátok le a saját tapasztalataitokat a témában. Szerinted jó raid vezetők a nők általában? Esetleg gyengébbek? Mennyi igaz szerinted abból, amit most elolvastál?

wow_c_532893
wow_c_526574
wow_c_526100
wow_c_525561
Nekem nem volt sok női guildtársam aki le tudott volna tenni valami erőset az asztalra, ellenben más guildekből láttam olyan nőket akik jól tolták,tehát nem mondom, hogy az egyik vagy a másik nem erősebb lenne a másiknál.
Nekem profi női leaderekkel még nem volt dolgom, ami nem azért van, mert bénábbak, hanem mert csak vékony hangú leaderinákkal találkoztam eddig össze.
Ugyanis (és ezt már többször is észrevettem), egy nyávogós lány nem bír kordában tartani 20 tizenéves férfit,  akik épp ingereik teljében vannak.
Persze ha a csapat már érett, és a leader sem nyávogós hangú, akkor előfordulhat komoly progress, amit már láttam is.
A legtöbb nőnek jobb felfogó képessége van, ami abból is meglátszik, hogy amikor találkoztam egy olyan lánnyal aki kicsit jól kente, fél perc alatt leégette a velem egy groupban lévő huntert a szar talentje miatt, de úgy, hogy csak pislogtam. Szóval még ez tud lenni gond, hogy ha egy lány felpróbál vágni a játéktudásával, akkor az eredmény taszító lehet (Az ugyanis, hogy mindenkinél jobban tudja mit és hogyan, rossz tulajdonságra utal).
Amúgy semmi baj sincs szerintem a wowzó nőkkel, gyakran jobban tudják tartani az erős dpst mint mi, viszont a legtöbb nő akivel találkoztam a tax téren nem volt olyan penge (Erős dps, de nem áll rögtön ki az aoeből, stb ilyenek)








Nah, mintha egy faszi fejlesztő nem feküdne le egy faszi újságíróval ugyanezen okból. A gamer közösségi üntudat mintha nem lenne tisztában a RL dolgokkal. Smiling
Illetve a játék nem csak gyerekeknek, de többségében férfiaknak/fiúknak való. Ez megint egy alapvető baromság ettől a kicsit furcsa szemléletű társadalomtól.

Mindenesetre szerintem érdemes vizsgálni a női és férfi skilleket, az abban található lehetőségeket akár gamer szempontból akár a valós életben. Úgy érzem a mai nők identitás válságban szenvednek, egy csomó olyan dolgot eröltet rájuk a társadalom ami egyszerűen nem önazonos. Gyakorlatilag társadalmi szerepvállalás tekintetében férfiakat csinálnak a nőkből, úgy hogy közbe a női szerep terheit is cipelik és ez nagyon kimerítő.

Az a baj hogy a modern társadalom nem tiszteli a női skilleket eléggé, mert az amiben biológiailag erősek a nők, a közösségépítés, család összetartás, érzelmek mentén felépített logika, ez nem jövedelmező egy olyan világban, ahol el kell taposni a másikat. Az írással arra próbáltam jutni, hogy a női skillek nagyon is hasznosak lehetek játékokban vagy bármi másban, meg kell tanulnia a játékosoknak is értékelni és hasznosítani. Egy klán esetében én azt tapasztaltam, hogy nagyon erős tud lenni, ha kettős vezetés van. A férfi leadeli a raidet, de a nő kezeli a közösséget. Nagyon erős kombó.
#13 | Frosty válasza #7
Hehhe nekem is szoktak hasonló érzéseim lenni RP cikk írogatása közben...  Laughing out loud Pedig nem kéne, hogy legyenek.

Társadalmunk eléggé elmaradott (ahogy valaki írta is) - "A játék gyereknek való." "A rajzfilm gyereknek való.", etc. pedig ezek is csak történetek, amik között vannak jobbak, komoly üzenettel és vannak gyengébbek, bugyuták. De - jó esetben, meg persze nagyon szélsőséges példáktól eltekintve - a médium formája nem szabja meg, vagy korlátozza le az üzenetet magát.

Deee kicsit eltértem a témától...
#12 | Norton válasza #10
Sajnos ő Cata elején megunta és abbahagyta. Ott hever nála kihasználatlanul az engis chopper grrrrr. Smiling
#11 | mgitta válasza #9
Hihi, ismerős, mi is férjemmel párosban jártunk instázni tank-healer felállásban Laughing out loud

Visszatérve: nálam is anyukám az, aki előtt a leginkább titkolom, mert amíg otthon laktam, addig se értette, hogy mit tudok én annyi mindent csinálni a gép előtt.
Barátok, főleg közeli barátok között viszont egyre inkább fel merem vállalni magam (komolyan, mintha valami bűn lenne), és mivel szerencsére a legtöbben amúgy is tudják rólam, hogy nem vagyok teljesen normális a szabadidőm eltöltése terén, ezért ezt is elfogadják. (a wowblog csak egy a hobbijaim között)

Na, de ez OFF volt, befejeztem.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu