KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2336 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2403 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2405 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2405 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2405 napja

mgitta A rejtélyes naaruk
mgitta - 3433 napja
8
Lore-rovatunk következik:

Nem egyszerű egy olyan fajról írni, amelyről nem tudjuk, hogy honnan jöttek, kik ők, hányan vannak, mi a történelmük. De azért megpróbálom összefoglalni azt a keveset, amit tudunk erről a lenyűgöző fajról.

Azerothon az emberek és a törpök körében terjedt el a Szent Fény (Holy Light) elmélete, melyre egy egész egyház is épült. Az ember és törp paladinok úgy gondolták, hogy egy univerzális erőtől, a Fénytől kapják erejüket, amelyet divine, vagyis égi mágiának is hívnak. Az elmélet röviden arról szól, hogy szerintük minden egyén kapcsolatban áll az univerzummal, és ahhoz, hogy én boldog legyek, ahhoz az kell, hogy másokat boldoggá tegyek, mivel ezzel az egész univerzumot jobbá és boldogabbá teszem, beleértve saját magamat is. A Fényt egy absztrakt dolognak tartja az elmélet, az univerzum „lelkének”, amelyet a mi jóságunk táplál és ezért cserébe kapjuk tőle mi is a jót.



Amikor Azeroth harcosai először léptek át a Sötét Portál (Dark Portal) túloldalára, találkoztak a draeneiekkel és közöttük a paladinokhoz nagyon hasonló vindicatorokkal, akik szintén a Fényt használták a harcok során. A draeneieknek azonban a paladinokkal ellentétben nem kellett külön elmélet és filozófia arról, hogy honnan nyerik erejüket. Ők ugyanis pontosan tudták, hogy mi – vagy inkább ki – ajándékozza meg őket a Fénnyel: egy rejtélyes faj, a naaruk.

A naaruk értelemmel rendelkező, dimenzió-utazó energia-lények, akiket teljes egészében átjár az azerothiak által mélyen tisztelt Szent Fény. Nem tudjuk, hogy pontosan honnan származnak és mennyi idősek. Amit tudunk az az, hoggy elég idősek ahhoz, hogy hamar tudomást szerezhettek Sargeras bukásáról és a Légió megalakulásáról.

Ugyanis amikor Sargeras megkörnyékezte az eredarokat és végtelen hatalmat ígért nekik hűségükért cserébe, az eredarokat irányító Triumvirátus egyik tagja, a próféta Velen az eredarok által szentként tisztelt Ata'mal kristályhoz fordult segítségért, miután félt elfogadni Sargeras ajánlatát. A kristályon keresztül pedig egy hang válaszolt Velen kérésére, aki K'ure, a naaru volt, és felajánlotta segítségét Velennek és követőinek, akik nem akartak csatlakozni Kil'jaedenhez és Archimonde-hoz. Végül Velen követőinek sikerült a naaru segítségével elmenekülniük Argusról a Genedar nevű dimenzió-utazó űrhajón, azonban a menekülés során az Ata'mal kristály hét darabra robbant szét.

Ezután a naaru vezetésével Velen és követői – akik magukat a száműzötteknek, vagyis draeneieknek kezdték nevezni – számos világot és bolygót bejártak az évezredek során, miközben egyre többet tanultak ezektől a lényektől. A naaruk megtanították a draeneieket a Fény használatára, és arról beszéltek nekik, hogy Sargeras-szal és a Lángoló Légióval (Burning Legion) szemben létre kell hozni a Fény seregét, amely majd a Fény és a Sötétség végső csatájában győzedelmeskedik a gonosz felett.

A sötétség azonban a naaruktól sem áll olyan távol. Bár úgy hisszük, hogy a naaruk halhatatlan lények, extrém körülmények között mégis elveszíthetik ezt a Fénnyel teli állapotukat. Bár elég ritka esetnek számít, a Burning Crusade során mégis 3 esetben is találkozhattunk ezzel a jelenséggel.



Amikor a Genedar hajó becsapódott Draenorba, a hajó két pilótája is megsérült ebben a folyamatban. K'ure a hajóban maradt, míg D'orét a draeneiek temetkezési helyükre, Auchindounban vittek. A naaruk ugyanis „halálukkor” void állapotba kerülnek, sötét naaruk lesznek, vagyis a pozitív Fény helyett negatív energiák kezdenek sugározni, miközben ők maguk elszívják a pozitív energiákat a körülöttük levőktől. Ez az állapot azonban nem feltétlenül tekinthető véglegesnek, ebből ugyanis a naaru visszatérhet rendes, Fénnyel teli alakjába, ellenkező esetben viszont véglegesen void alakban maradhatnak és void istenné változhatnak.

A Draenorba becsapódott hajót az orkok szent helyként, Oshu'gun hegyeként tisztelték, ahol kapcsolatba tudtak lépni a sámánok őseik szellemeivel. A hely azonban egy idő után csak fájdalmat és rontást hozott az orkok számára. Az ok pedig a hajóban rekedt naaru, K'ure volt, aki lassacskán void állapotba került, és ennek hatására önkéntelenül is elkezdte elszívni az ork szellemek energiáit. Ezzel szemben a becsapódáskor „meghalt” D'orét a draeneiek Velen vezetésével egy szarkofágba temették, és eköré a szarkofág köré temetkeztek ők maguk is, így jött létre Auchindoun. Itt a void állapotban lévő D'ore apránként gyógyulni kezdett, és ezer év elteltével úgy tűnik, hogy lassan teljessé válik a kör és D'ore visszatér eredeti alakjába.

Vajon mi az eltérés K'ure és D'ore között, hogy míg az egyikük fokozatosan void állapotba kerül, a másikuknak sikerül kiszabadulnia belőle? Egyes elképzelések szerint a válasz abban rejlik, hogy melyikőjük hol található. Míg K'urét az ork szellemek és sámánok veszik körül, addig D'orét a draeneiek szellemei, azoké a draeneieké, akik életükben a Fény energiáit használták. Lehetséges volna, hogy a draenei szellemek Fénnyel tudnák táplálni D'orét, ezért nyeri lassan vissza a naaru fényes alakját, míg K'ure körül az orkok nem használták soha a Fényt, így nem is tud abból táplálkozni, más energiákkal pedig csak tovább csúszik a void állapot felé?

Miért ne szívhatná el a naaru másokból a Fényt ahhoz, hogy saját magát feltöltse? Hiszen a naarukból ki lehet szipolyozni az energiáikat, erre példa a vérelfek Vérlovag Rendje, ahol a Tempest Keepben foglyul ejtett naarut, M'urut használták fel arra a vérelfek, hogy belőle energiát nyerjenek. Csakhogy végül a kiszipolyozástól M'uru szintén void állapotba került, és ebből számára nem volt kiút: végül a void istenné, Entropius-szá változott, akit a Sunwell Plateau-n győztek le a Shattered Sun Offensive harcosai. Azonban M'uru sem tűnt el teljes egészében: az ideérkező Velen próféta megtalálta M'uru egyik szikráját, szívét, amelynek segítségével megtisztította a vérelfek Napkútját, újra tiszta energiával és Fénnyel töltve meg azt. Vagyis hiába lett teljesen void lény a naaru, lényének lényege, a szíve megmaradt és továbbra is Fénnyel volt tele.



A naaruknak ez a ciklikussága különösen érdekes és különféle elméletekre ad lehetőséget. Hogyan akarnak olyan lények harcolni a Sötétség ellen, akik maguk is képesek a „sötét oldalra” kerülni, vagyis void állapotba zuhanni? Vajon azért terjesztik a Fényt, és azért tették a draeneieket követőikké, hogy void állapotukból a draeneiek energiája megszabadítsa őket alkalomadtán? És ha tényleg a naaruktól nyerik a paladinok és Azeroth ember és törp papjai az erejüket, akkor ki ez a naaru? A'dal lenne Shattrathból? Vagy Azerothot egy másik naaru felügyelné, aki még nem fedte fel magát előttünk? Lehetne ez akár az éjelfek által tisztelt hold-istennő, Elune is? Velen elég komolyan meg van győződve arról, hogy Elune valójában naaru lenne, azonban amikor segítséget akart ezzel kapcsolatban nyújtani az éjelfeknek, Tyrande udvariasan, de határozottan visszautasítva a prófétát, és nem fogadta el ezt az okfejtést.

A naaruk meglehetősen fejlett technológiával rendelkeznek, és főleg a kristályokhoz értenek. Dimenzió utazó hajóik és erődeik maguk is egyfajta élőlénynek tekinthetők, akik automata védelmi berendezéseket képesek működtetni, ha erre szükség van, ahogyan ezt láthattuk a Tempest Keep esetében is, amely szintén egy naaru űr-erőd, amely képes a Twisting Netherben utazni. A Tempest Keep egyik hajója az Exodar is, amely Azerothba csapódott bele.



A naaru technológia másik példája az Ata'mal kristály, ez a nagyerejű fegyver, amelynek hét darabkája elveszett az évezredek során. És itt van máris az újabb kérdés: hogyan került a naaruk Ata'mal kristálya Argusra? Mi az eredete a kristálynak? És hol vannak az ismeretlen darabjai? Tudjuk, hogy van néhány a draeneiek, feltehetően Velen kezében, volt, amit a fel orkok kaparintottak meg, és volt, amit Illidan keresett nagy erővel. Egyes elképzelések szerint az Ashbringerben található kő is egy Ata'mal kristály darabkája, hiszen a kő Draenorról származik, és képes fényes és sötét állapotba is átváltozni.

Mint láthatjuk, a naaruk jelenléte több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Nem tudunk róluk sokat, és az a kevés is csak újabb rejtélyekhez vezet. Azeroth és a draeneiek számára a Fényt közvetítik, és céljuk a Lángoló Légió legyőzése, a Fény seregének megalkotása. Reméljük, hogy egy nap választ kapunk majd valamennyi kérdésünkre.

Következő alkalommal az alternatív Draenor Shadowmoon Valley-jában történteket nézzük át.

Aki kicsit bővebben is olvasna néhány dologról:
- A Fény és a Sötétség Harca
- A Napkút tombolása, avagy M'uru története
- A Szent Fény elmélet
- A Vérlovagok Rendje /szintén M'uru/
wow_c_527739
#7 | mgitta válasza #6
Ó, nagyon szépen köszönöm, ez az egyik legszebb bók, amit kaptam Smiling
Ha látom, hogy új írásod jelenik meg, tudom, hogy értékesen töltöm majd el a következő 15 percet. Nagyon élveztem, köszi. Smiling
Jó volt elolvasni Smiling
wow_c_509394
#3 | mgitta válasza #2
wow_c_509392
wow_c_509387
wow_c_509386

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu