KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2347 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2415 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2417 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2417 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2417 napja

Norton How to Goblin - avagy aki tudja csinálja aki nem tudja tanítja
Norton - 4475 napja
7
A mai napon megtanulunk okos goblinná válni. Tanácsokat olvashattok Általános tudnivalók, AH, Farmolás/Szintezés témákban, és belekóstolunk a kedvenc témámba az AH PVPbe is. Nem fog fájni, egy szúnyogcsípés az egész.

El kell szomorítanom azokat, akik szépnénis képek reményében azonnal le akarnak görgetni a cikk aljára; a cikken képzeletbeli 12-es karika van. Kezdjünk is bele: Kispárnát hoztál? - Elolvasod, itt alszol!

Általános tudnivalók:

  •  Türelem: Egy ifjú goblin legelső tanleckéje a türelem megtanulása. Ha nem adod el ma, majd eladod holnap, holnapután, jövő héten. Ne akard mindenáron aznap eladni a frissen talált epicet, hidd el, megéri türelmesnek lenni. Tedd be nyugodtan drágán, biztos meg fogják venni. Volt, hogy két hónapig árultam egy-egy Blade of Wizardry-t, de elment 25 ezer aranyért. Ha nem várok és berakom 6 ezerért, azzal csak gyorsabban adtam el, nem pedig okosan.
  •  Legyen célod. Ahogy Bear "Alient is nyersen eszem" Grylls tanácsolja, mindig legyen egy kicsi és könnyen elérhető célod, ha elérted tűzz ki újakat. Ne akarj 1 milliót megkeresni, legyen első célod 50 ezer, aztán 100 ezer, vagy egy drága mount; ha eléred feltöltődsz energiával és kedvet kapsz a folytatáshoz. Ha elfásulsz egy távoli cél elérése közben, elmehet a kedved az egésztől. Ha elérted a célod, ünnepeld meg egy-egy screenshottal vagy durrogtass el néhány tűzijátékot. Hülyén hangzik, de hidd el, hatásos. Legbecsesebb screenshotjaim között van a 100 ezres screen és az első "At Gold Limit" rendszerüzenet.
  •  Ha mégis kezdesz kiégni, pihenj egy kicsit de ne hagyd abba! Találj ki érdekes játékokat magadnak, keress új kihívást. Például: "Vajon mennyi pénzt tudnék keresni egy friss alttal egy hét alatt, segítség nélkül?" Ezzel is fejlődsz és olyan dolgokat tanulhatsz, amit később kamatoztathatsz. Lehet pont eközben jössz rá, hogy drága a Wool Cloth.
  •  Sose becsüld túl Goblinvook Pisti intelligenciáját. Ha elköveted ezt a hibát, gyakran fogsz szembesülni azzal, hogy bizony sokkal kevesebbet rakott IQ-ra, mint gondoltad.
  •  Az idő pénz. Amíg behív BG-re/instance-ba, csinálj meg egy daily-t, nézd meg, van-e olcsó alapanyag AH-ban, craftolj vagy bármi csak kerüld el az Away-szörny támadását. Csúnya dolgokat képes művelni a neveddel (most képzeld el, hogy milyen hülyén nézhet ki: <Away> Kockavagyok). A kilencezer obsidium ore-t lehet két trash között is prospectelni.
  •  Mindig (értsd: MINDIG) olvasd végig figyelmesen a patch note-okat. Spekulálj, spekulálj, spekulálj. Ha a magek fire talentjét nerfelik, többen át fognak térni arcane talentre. Ergó arcane glyphek piaca meg fog lendülni, cuccokat fognak cserélni és újragemelni. Egy patch hozta újdonságok hetekig jó pénzforrást biztosítanak, aki előre felkészül, gazdag lesz.
  •  Ne dobj ki semmit. Csinálj bankos klánt és inkább tedd el azt, ami jelenleg nem kell. Bármikor bejelenthetnek ismét egy transmogrification szintű változtatást, ami különösen értékessé teheti a régi alapanyagokat és a belőlük gyártott itemeket.
  •  Sose bízz egy AH-ban látott árban, ha egy vagy pár darab található csak bent. TUJkálj a szerveredre vonatkozó korábbi adatok közt.
  •  Ideiglenes raktárnak használhatod a postaládát is. Korlátlan férőhely 30 napig olvasatlan levelek esetén. Ha nem férsz el, küld egy altodnak a 28 millió virágot, apránként majd feldolgozod. De figyelj rá, hogy ne lépd túl a 30 napot, máskülönben törlődik a levél.
  • Altozz okosan. Ha kimozdulsz a vadonba, jó hasznát veszed egy rare spawn jelző addonnak. Egy SilverDragon vagy NPCScan jelzi, ha rare mob van a közelben. A rare mob pedig garantált loot, transmogrification bevezetése óta pedig több száz (ha nem ezer) aranyat érhet egy lvl 20-as rare mob lootja.
  •  Türelem #2: Egy ritka és/vagy jól kinéző itemet sose a "többieknek" akarj eladni, "Neki" akard eladni. "Ő" meg fogja venni piszok drágán is, mert kell neki. Lásd az én esetem a Blade of Wizardry-val.
  •  "Elég XY cuccot raktároztam, hogy...": NEM! +1 stack = nagyobb profit! A legnagyobb hiba volt leállnom a Pyrite Ore felhalmozással.
  •  Legjobb AH-s kari. Nincs Ultimate AH kaszt, de például egy mage blinkkel hamarabb eljutsz a postaládához, vagy priest Mind Vision spellel Big Brothert játszhatsz.
Aukciós Ház:

  •  Az itemeket különböző stack méretekben is postolhatod. Ez a tanács különösen alapanyagokra igaz. Keress rá Wowheaden a postolni kívánt alapanyagra, hogy megtudd mekkora stackekben érdemes berakni (Reagent for fül). Egy példa: Enchant alapanyagoknál a stackek mérete legyen 1, 2 és 5 is egyszerre.
  •  Nem kell mindenáron a legolcsóbbnak lenned. Ez a tanács azoknak szól, akik kevesebb időt tudnak AH előtt tölteni. Vannak itemek (pl gemek, flaskák), melyekre bizonyos időnként megugrik a kereslet, ezért ha valaki alád rakott mondjuk 5 darab flaskát, jó eséllyel néhány perc múlva te leszel szintén a legolcsóbb.
  •  Ne feledkezz meg az AH cutról. Minden AH-ban eladott itemből a rendszer levon 5% "adót" (neutral AH esetén ez 15%), ennyivel kevesebb pénz fog várni a postaládádban. Azaz, ha 100 aranyért adod el az itemet, akkor 100x0,95 (neutral AH: 100x0,85) arany lesz a végösszeg.
  •  Figyelj a Bid értékre. Egy okosan beállított bid értékkel tovább maradhatsz az AH keresők listájának elején. Figyeld az ellenfelek bid értékeit, ha annál alacsonyabb értéket állítasz be, akkor ugyanakkora buyout értékkel is téged fog az AH olcsóbbnak listázni.
  •  Építs a lusta játékosokra. A legtöbb ember nem fog számolgatni, ha egynél többre van szüksége egy adott itemből. Például ha kell neki 12 Hypnotic dust, akkor meg fogja venni a 20-as stacket magasabb egységárral, mintsem egyesével vegye meg olcsóbban.
  •  Időzítés: Olyan időpontok, amikor magasabb áron adhatunk el valamit, vagy olcsóbban vásárolhatunk a megszokottnál. Ilyen alkalmakkor bátran emelhetünk az áron, vagy töredékéért vásárolhatjuk meg a heti kellékeket.
  • Egyik ilyen időpont a szerdai nap, raid reset után rászabadul mindenki a bossokra, a lootok pedig új enchantra, gemekre éheznek.
  • Hétvégén több játékos van és a több játékos több farmolót is jelent, hétvégén olcsóbbak az alapanyagok, nem ritka a 30-40%-al alacsonyabb ár más napokhoz képest.
  • Érdemes figyelni a JC daily questeket is, például A Present for Lila napján jóval drágábban eladható a nyers Nightstone.
  • A szerda reggeli karbantartás alatt is ketyegnek az aukciók. Ha kedd este 24 órára teszed be a motyódat, esélyes, hogy elől lesz mikor újraindulnak a szerverek. Kedden este, ha teheted, minél későbbi időpontra tervezd az utolsó AH-zást.
  • Keress rá a bután, extra alacsony bid értékkel betett itemekre. Ha szerencséd van, szerda délelőtt már a postaládában fog várni az ajándék.
  •  Flipping: Így hívjuk azt a tevékenységet, ami a híresen hírhedt "Buy Low, Sell High" aranytanácsra vonatkozik. Egy idő után meg fogod tudni állapítani minden item körülbelüli értékét. Ha sokkal olcsóbbat látsz AH-ban, vedd meg és tedd vissza normál vagy magasabb áron.
  •  Sok vendor árul jó pénzért eladható cuccokat. Ilyenek például Outland vendorai, de a fővárosban is találhatsz értékes dolgokat. Vedd meg őket, és rakd be AH-ba. Pl: Dust of Disappearance vagy profession vendoroktól vehető alapanyagok. Ha egy vendor olyan itemet árul, aminek az ikonján egy (1), (2) stb szám van, Limited Supply-ról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy ha megveszed, csak hosszú órák után jelenik meg újra a vendornál. Limited cikkek és receptek gyakran sokat érnek.

Farmolás/Szintezés:

  •  Egy farmolós karakter alapja a két gyűjtögető szakma. (mining,herbalism,skinning) Mindenki másra esküszik, de az igazi turbószintezős szakma a mining és a herbalism. Max szinten a mining/skinning ajánlott. Farmolással xp-t kapunk, farmolással pénzt szerzünk, a gazdag pasikat meg szeretik a csajok.
  •  Kasztválasztás. Ha kifejezetten farmolásra szánt karaktert készítesz, kasztválasztásnál vedd figyelembe a druida instant repülőformját (legtöbb esetben ki sem kell jönni madárformából), valamint hogy a DK-k és paladinok rendelkeznek movement és mount speed gyorsító képességekkel.
  •  Tervezz előre: Ha az új JC karidat akarod felhúzni, mining mellé akkor is egy másik gyűjtögető szakmát válassz, ne pedig JC-t. A kibányászott ore-kat elteheted későbbre, hisz úgyis csak max. szinten fogod használni a JC-t, ráérsz felhúzni egyszerre, ha eléred a 85-t, nem pedig folyamatosan. Válassz herbát vagy skinninget, amíg szintezel, a belőlük termelt pénz csökkenti a JC-re átállás költségeit (mert lesznek, akármennyit bányászhatsz).
  •  Lootolj mindent és használj autoseller addont! Igen, a szürkéket is. A fejed fognád, ha megtudnád, hány száz vagy ezer aranytól estél el csak azért, mert a disznóban hagytad a szürke kardot. Keress egy neked tetsző "autoszemetetvendornakeladó" addont, így nem kell aggódnod a szürkék miatt.
  •  Amint lehetőséged van, menj el Darkmoon Faire szigetére. Ott azonnal megkapod a Darkmoon Adventurer's Guide nevű itemet, ha ez nálad van, az instázások során kék questitemek eshetnek a bossokból, amik több száz aranyért is eladhatók. A link első kommentjében láthatod ezeket a kékeket.
  •  Minden egyes BOE zöld (és fölötte) itemet nézz meg, hogy nézne ki a karaktereden. Egy jól kinéző item 4.3 óta akár a régi ár százszorosáért is eladható. Előny, ha női karakterrel játszol. Női karakteren sokkal (hmmm) "szépebb" a felszerelés. Ha férfi karakterrel játszol, keress az itemre Wowheaden és nézd meg a feltöltött képeket róla.
AH PVP:

  •  A Friendlist, egyben Competitor List is. Vedd fel ellenfeleid barátnak, hogy lásd, mikor jön online/offline. Kiváló addonok vannak ellenfél követésére, az Addonok 3. rész posztban felsoroltam párat.
  •  Ne ők alkalmazkodjanak hozzád, alkalmazkodj Te hozzájuk. Figyeld őket, tanuld meg szokásaikat, keress támadható pontokat.
  •  Ne te alkalmazkodj hozzájuk, alkalmazkodjanak Ők. (Na most mivan???) Ha megismerted ellenfeleid, használd ellenük, amit tanultál róluk. Véget ért a csendben figyelés időszaka, ideje, hogy megtudják, ki a tökösebb.
  •  Ne kövess egy adott taktikát. Légy a lehető legnehezebben kiismerhető. Változtass szokásaidon, időről-időre reagálj másképp, mint szoktál. Ezzel meglepheted, félrevezetheted és elbizonytalaníthatod a téged figyelőket.
  •  Parázs AH PVP esetén mindig figyelj, mekkora összeget undercuttolsz. Ha fél percenként undercuttoljuk egymást és nem figyelsz, 4-5 alkalommal 1 copperrel teszek alád, de a 6. alkalommal nagyon alacsonyan fogom berakni, mert számítok rá, hogy ideges vagy/gyorsan postolsz és figyelmetlenségből megint alám pakolsz. Ha bejön a trükköm, 10 aranyért veszem meg tőled az előbb 300 aranyért berakott cuccot. MINDIG ellenőrizd, hogy mit és mennyiért raksz be.
  •  Ne kezdj PVP-be két-három darabbal ugyanabból az itemből. Legyen nálad 10 db vagy egy stack. Ha nincs tartalékod és a postaládához kell szaladgálnod, addig én alád pakolok és 1 percig enyém a piac.
  •  Mindig csak egy vagy két itemre koncentrálj. Ha az összes gemed vagy scrollod folyamatos undercut áldozata, válassz ki néhányat és azokra koncentrálj. A többit ráér néhány percenként visszapakolni. A cél ráerőltetni jelenlétünket az ellenfélre, feszültséget kelteni és arra kényszeríteni, hogy hibázzon.
  •  Használd a reloadui parancsot (/rl). Ha mégis a postaládához kell szaladgálnod, reloadui-zz. A postaláda 1 perces CD-je eltűnik és azonnal használhatod megint.
  •  PVP esetén légy nyugodt lelkű pszichológus és agresszív őrült is egyben. Mindig körültekintően járj el, gondolt át a következő perceket, hogy ellenfeled mit tenne. De légy agresszív, nyomatékosítsd a jelenléted és szó szerint akard kiirtani az ellenfeled. Kit érdekel, hogy szerinte a legbunkóbb legszemetebb ember vagy, ha felkapja a vizet és offline megy; már nem ellenfeled arra az időre. Ha fél percenként pakoltok egymás alá és vesznek tőled valamit, nyugodtan másold ki chatről és küldd el neki whisperben. Lehet nem szól semmit, lehet elküld Szibériába havat lapátolni, de biztos, hogy egy lépéssel közelebb került hozzá, hogy hagyja az egész PVP-t a fenébe.
  •  Szigorúan tilos a nerdrage! Egy "Na tudod mit, elmegyek hozzád és megölöm az összes hangyát a kertetekben!" whisperrel örökre eláshatod magad. Ellenfeled nem fog többé tisztelni, mert tudja, hogy könnyen kiakadsz. Ha mindenáron ráakarsz írni, írd azt, hogy "Na ez jó húzás volt, ezt visszakapod Smiling " Jobban célba talál viszont egy "Na végre, kezdem élvezni" vagy egy "Pill, hozok egy kávét/teát, mert ez nagyon jó." üzenet.
  •  Ne feledd, hogy a legtöbb játékos fiatal. Légy pimasz, de ne bunkó. Egy jól megfogalmazott mondattal nem tudnak mit kezdeni. Ha egy finom célzást teszel rá, hogy kevés ő még hozzád képest, nem fog tudni nerdrage-n kívül mit reagálni, bántani fogja, hogy nem tudta visszaadni a fricskát és feszült lesz.
    A fenti két tanács ellenére, viszont kerülendő hosszabb beszélgetésbe folyamodni az ellenfeleddel.
     
  •  Keresd meg és próbáld követni. Ha azonos városban/AH-ban vagytok kövesd a mozgását. Tegyél rá raid markot és figyeld mikor megy a postaládához. Alkalom nyílt alápakolni és te is szusszanhatsz egyet, kimehetsz egy pohár vízért. Neked is jót fog tenni, ha pár pillanatra kiszakadsz a játékból.
Itt a vége, fuss el véle. A mese tanulsága, hogy ha kispárnával fenyegetnek, illik komolyan venni. Jövő héten találkozunk.
"A legnagyobb hiba volt leállnom a Pyrite Ore felhalmozással"
Minden pixele igaz.
Jó írás.
wow_c_433728
wow_c_433721
#4 | Greed válasza #3
Így van. Bár azt hozzátenném, hogy a 30 napos automata visszaküldésnél volt az úgy, hogy nem azonnal jelent meg az eredeti feladó karakter postaládájában a levél, hanem csak pár nap múlva.
#3 | Delfi válasza #2
Vedd figyelembe, hogy ebből két fajta van. Az AH-ban vásárolt, vagy onnan visszajött cucc csak 30 napig él, míg a másik karakterhez elküldött cumó 2x30, mert az első lejárta után visszapostázódik hozzád, és onnantól olyan lesz mint az első.
#2 | Norton válasza #1
Ez a postaládás dolog új nekem, még sosem ketyegett le a 30 nap. Jó pap holtig tanul Smiling

Köszöntem, beveszlek a ma esti imámba Smiling
De figyelj rá, hogy ne lépd túl a 30 napot, máskülönben törlődik a levél.

Ez nem igaz, 30 nap után simán visszaküldi a feladónak. Kivéve, ha már egyszer vissza lett küldve (akár automatikusan, akár manuálisan), akkor a 30 nap letelte után tényleg törlődik. Ez utóbbi esetben nincs is return gomb a levél megnyitásakor.


Az eladható vendortermékek listája pedig valóban félelmetesen széles, kezdő karakterekkel elégé meg tudja érni a dolog, alaptőke megszerzéséhez. Régen például kiváló kereseti lehetőség volt a first aid könyvek árusítása többszörös áron. (Először úgy gondoltam, leírom miket adtam el, de végülis kihagytam inkább, hogy ugyanígy enchanting vellum, copper rod, star wood is eladható akár...)

Egy ... whisperrel örökre eláshatod magad.

De még mennyire. Viszont az is működhet, hogy ha rádír valaki, akkor hülyének tetteted magad (ne a nyelvet nem beszélőnek, mert abból csak a "kínai farmer/botter, report" származik). Ettől lehet, hogy elbízza magát, alábecsül téged, és a következő "vereségénél" elpattan nála valami. ("Egy ilyen hülye hogy tudott ilyen okosat lépni? Nem hiszem el!")

A többi is megszívlelendő jó tanács, (szokásos) szép munka, Norton! Smiling

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu