KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2328 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2396 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2398 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2398 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2398 napja

Wolverine L2P: az aukciós ház
Wolverine - 4677 napja
13
A L2P rovat mai epizódjának elvileg két hete kellett volna megjelennie; ugyanakkor a szerző sem tudja megakadályozni azt, hogy néha egyszerűen ne tudja megírni, amit tervezett. Mindenesetre itt az ideje, hogy a szakmák után foglalkozzunk egy kicsit az aukciós házzal is.

Az aukciós ház (Auction House, AH) a játékosok közti adásvétel egyik fő helyszíne. Kétféle AH van: az egyik az adott frakcióé, amelyhez a megfelelő fővárosokban, valamint Shattrathban és Dalaranban férhetünk hozzá; a másik a semleges, amelyet a goblinok működtetnek Booty Bayben és Gadgetzanban. Az AH használata nem ingyenes: amikor beteszünk valamit eladásra, akkor is fizetnünk kell (annak 15%-át, amennyi az adott tárgy ára, ha egy NPC-nek adjuk el; a goblin AH-ban ez 75%-ra nő), és a sikeres eladások egy bizonyos százalékát is lefogja a rendszer (az általunk megszabott eladási ár 5%-át a "saját" AH-nkban és a 15%-át a goblin AH-kban; viszont a sikeres eladások esetében a közzététel díját visszakapjuk). Ha vettünk valamit, az postán érkezik meg; a sikeres eladások bevétele szintén a postaládánkba kerül; és a sikertelen eladások után visszakapott tárgyak szintén a postaládában landolnak. Két fontos szabályt észben kell tartanunk a licitálással és a vásárlással kapcsolatban: 1. a saját áruinkra nem licitálhatunk másik karakterünkkel; 2. a semleges AH-ba betett árut nem vehetjük meg az ellenkező frakciójú karakterünkkel (ehhez közbe kell iktatnunk valakit).
Az árucikkeket 3 időtartamra tehetjük be, amelyet mi választunk ki: 12, 24 vagy 48 óráig lehet egy-egy aukciónk éles. Szintén mi döntünk arról, mekkora minimum árat kérünk (ez a bid rubrika az AH-ablakban, és kötelező megadni), illetve mekkora áron viheti valaki azonnal (ez a buyout rubrika, és nem kötelező megadni). Ha több dolgot is szeretnénk eladni, az is lehetséges: például ruhából vagy ércből betehetünk egy komplett, 20 darabos csomagot éppúgy, mint két 10 db-osat, vagy akár egyesével mind a 20-at. Azért érdemes észben tartani, hogy tömegcikkeket - mint pl. az alacsony szintű ércek vagy enchantalapanyagok - egyesével betenni egy bizonyos mennyiség felett kissé udvariatlan, mert növeli a zsúfoltságot; viszont nem feltétlenül érdemes mindig teljes stackeket eladni, a kisebb (2-5-10) darabos tételek is elfogynak.
Az AH alapvetően egyszerűen működik: vegyünk olcsón és adjunk el drágán. Persze mivel mindenki erre törekszik, ez nem mindig sikerül. Épp ezért akkor lehetünk sikeresek, ha 1. van olyasmink, amire van kereslet; 2. uraljuk a piacot egy bizonyos árucikk esetében. Ez utóbbi brutális mennyiségű pénzt igényel a kezdetekben is, és rovatunk hatáskörén kívüli terület - maradjunk az 1. pontnál.
Lehet, hogy ez kissé meglepő, de léteznek olyan dolgok, amelyekre mindig van vevő, nem is kevés. Ide tartoznak például a következők:
 • alapanyagok - mindig van olyan, aki épp egy szakmát fejleszt; akár egy alt karakterrel, akár egy fontosabbnál. Noha az a javasolt metódus, ha egy gyűjtögető szakmánk is van egy gyártó mellett, sokan tartanak két gyártót, elsősorban a bónusz miatt. nekik is kell az alapanyag, amelyet vagy egy alt karakterrel szereznek meg, vagy betérnek az AH-ba vásárolni. A legkelendőbbnek az ércek számítanak, ugyanis ezek kellenek a legtöbb szakma fejlesztéséhez, és mindegyik sokat igényel belőlük. Ugyanakkor komoly mennyiségben kerülnek a piacra az ércek, mivel sok a bányász is.
 • nyers és vágott ékkövek - két dologra van szükség folyamatosan, ahogy fejlesztjük a felszerelésünket, az egyik ezek közül a foglalatokba illeszthető ékkő. Ez elsősorban az aktuálisan maximális szintű karaktereket érinti. A nyers kövekből valószínűleg szintén nem kevés lesz a piacon, és a vágott kövek közül sem mindegyik adható el.
 • enchantok - a másik, amire folyamatosan lesz kereslet maximális szinten (de alacsonyabb szinteken is). Az árusoktól vehető, vagy a scribe-ok által gyártott Enchanting Vellum enchantolásával egyszer használatos scrollok készülnek, amelyekkel bárki felteheti a szükséges enchantot a felszerelésére - de a scrollokat csak az enchanterek képesek megcsinálni. Itt is igaz, hogy bizonyos enchatok szinte értéktelenek (kicsi a hatásuk és/vagy sokat gyártanak belőlük), mások viszont roppant drágák.
  Az enchantokra jelentkező igény miatt az enchant alapanyagokat is általában jó áron lehet eladni, de ahogy előre haladunk az időben egy kiegészítő élettartamában, úgy egyre értéktelenebbek lesznek.
 • zöld/kék páncélok és fegyverek - ezek piaca kettős; egyrészt azok veszik meg őket, akik jobb felszerelésre pályáznak, másrészt azok az enchanterek, akik alapanyagot szeretnének kinyerni belőlük. Utóbbiak árfelhajtó tényezőt jelentenek; épp ezért ha ilyesmit adunk el, akkor kalkuláljuk be azt is, hogy disenchantolva az adott árucikket mekkora profitot érhetnénk el a kérdéses tárggyal, mert lehet, hogy jobban járunk, ha az alapanyagot tesszük be az AH-ba.
 • petek és mountok - mindkettő gyűjthető, és mindkettőt szenvedélyesen gyűjtik is. Nem sok olyan mount van, amelyet legyárthatunk és úgy megtanulhatjuk a használatát, hogy nem gyakoroljuk az adott szakmát, viszont annál több pet létezik ebből a családból; ezeket elsősorban az engineerek képesek elkészíteni. Szintén akad elég sok ritka pet, amelyet bizonyos mobok dobhatnak, és amelyeket jó áron adhatunk el az AH-ban.
Az AH használata látszólag nem nehéz, viszont ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk pénzt gyűjteni, türelem és idő kell. Azért van pár alapszabály:
 • az enchantok, enchantalapanyagok és gemek ára egy új contentet hozó patch után - mint a jövő héten érkező 4.2 - mindig megugrik. Ilyenkor egyszerre sokan szereznek új felszerelést, amelyet megfelelő módon ki kell egészíteni enchantokkal és gemekkel.
 • régen, a Cataclysm előtt jól lehetett keresni a glyphekkel is. A mostani rendszerben kisebb rájuk a kereslet; de a következő kiegészítő megjelenésekor sokat el lehet majd belőlük adni - amennyiben érkezik új faj vagy új kaszt, akkor ez garantált... hiszen a tömegesen indított alt karaktereknek is szükségük lesz glyphekre.
 • ha scribe valaki, akkor mostanában a Darkmoon kártyák eladása hozhat hasznot. Az egyes lapokon is szépen lehet keresni, de a komplett paklik és a kiváltott trinketek is még drágán eladhatóak - ugyanakkor ahogy haladunk előre a Cataclysm során, ez egyre kevésbé lesz igaz, mivel lassan a belépő szintű felszerelés is egyre magasabb szintű lesz, és egy idő után a paklikért kiváltható trinketek elvesztik értékük nagy részét.
 • végül egy tanács: ha használunk egy olyan addont, amely figyeli az AH árait, akkor kisebb lehet annak az esélye, hogy túl olcsón adjunk el valamit... mert a sikeres eladás is lehet bukás. A Hét addonja rovatunkban 2 hete ajánlottunk az AH-hoz kapcsolódó addonokat.
wow_c_534170
wow_c_527502
Rendkívül sok gond van azzal, hogy  lvl 1 es karakterek 1 esével teszik ki a cuccot
A fenébe, ezt az átírásból is kihagytam... ez a meleg idő nem tesz jót nekem Sad
Semleges AH-hoz fontos infó, hogy hiába van mindkét frakcióban karaktered, ugyanarról az accountról nem veheted meg az egyik karaktered által felrakott cuccot a másik karaktereddel.
Ugyanakkor - ha mindkét frakcióban van karaktered -, akkor ennek ellenére érdemes megnézni, hogy nincs-e egyes cuccok árában jelentős eltérés a két AH között, mert egy másik játékos és a semleges AH segítségével át lehet vinni az egyik frakció AH-járól a cuccokat a másik frakciójéra és néha brutális nyereséget lehet elérni.
Pl. Sporeggaron az allie AH-n egy glyph átlag 30-40g, ugyanaz horda oldalon 350-400. Ha tehát bevásárolsz az allie karaktereddel és felrakod a semleges AH-ra, akkor csak egy megbízható üzlettárs kell a horda oldalon, hogy megvegye és - némi haszonért cserébe - átadja neked, aki aztán nagyot szakíthat vele a horda AH-ban.

Más:
Érdemes figyelni, hogy ha valaki nagyon gyakran, nagyon sokat pakol fel ugyanabból az anyagból, akkor az nem goldfarmer-e. Ha gyanús az illető tevékenysége, akkor érdemes csekkolni a karaktert az Armory-n és/vagy levélben rákérdezni, hogy létező személy-e és ha nem reagál, akkor szólni a GM-eknek, akik kivizsgálják az adott karakter levelezését és ha goldfarmolást tapasztalnak (pl. 10000-es nagyságrendben küldözget goldot különböző embereknek), akkor banolják (meg nagy valószínűséggel a vásárlóit is).
Láttam már olyat, aki több héten át naponta 1000-es nagyságrendben rakott fel Lichbloomot, amiből normálisan 1-2 óra farmolással lehetett 100-at összeszedni. Ebből valószínűsíthető volt, hogy goldfarmer lehetett az illető, mert az általa felrakott mennyiséghez naponta 6-8 órát minimum farmolni kellett, és úgy pakolta fel a cuccot, hogy a saját árainak vágott alá. Armoryn nem volt rajta (tehát lvl10-nél alacsonyabb alt volt), levélre nem reagált. A GM-ek kivizsgálták és tényleg goldfarmerek AH-zó altja volt.
Köszi, érthetőbbre fogalmazom; én is úgy emlékeztem, hogy Everlookban is kell lennie goblin AH-nak, de sosem találtam erre NPC-t... (bár a Wowhead szerint van ott auctioneer)
A többi adatot is be fogom tenni - köszönöm a kiegészítést (a Curse szervereinek halála kissé betett a cikkírásnak, hiszen nincs Wowpedia sem).

szerk: sőt, bővítettem is egy kicsit a cikket egy teljesen új bekezdéssel.
Szerintem nincs ezzel gond, mert aki olcsón akar venni, az úgyis végig nézi és kiszámolja hogyan éri meg neki a legjobban, akinek meg sok pénze van, és mindegy neki az a pár gold veszteség, az nem fog lapozgatni.
Egyébként szerintem az lenne a legtutibb, ha egy accountrol feladott árumennyiségnél lenne egy limit, annak kivédésére, hogy a sima copper oreből egy ember ne tehessen be egyesével 5 oldalnyit.

A copper ore az placeholder (bármi szutyok)
Jogos! Na, majd modok kitalálnak valamit.
#4 | Ronin válasza #3
Azt tudom, de ha nincs kint L2P cikk a főoldalon, akkor nem tud benne rányomni.Smiling

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu