KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2334 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2401 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2403 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2403 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2403 napja

Wolverine L2P: druid
Wolverine - 4718 napja
27
A Learn 2 Play rovatban lassan a kasztokat bemutató sorozatunk végére érünk; az utolsó előtti epizód főszereplője a legsokoldalúbb kaszt a játékban: a druida.

Nem véletlenül tartom a druidákat a legsokoldalúbbnak, ugyanis ez az egyetlen kaszt, amely mind a 4 szerepkör ellátására képes: a Restoration druida healer, a Balance druida ranged dps, míg a Feral druida - a talentpontok választásától függően - tankolhat medve alakban, vagy melee dps lehet macska alakban. Ezzel egyben rá is térhetünk a druidák legegyedibb mechanizmusára: a kaszt tagjai alakváltók, akik minden szerepkörükhöz más formát vesznek fel - a már említett medve és macska mellett a Restoration druidák (igaz, csak átmenetileg a Cataclysm óta) egy Ancient (vagy glyphelve egy treant), a Balance druidák egy moonkin alakját vehetik fel, illetve utazáshoz is különböző alakjai vannak - úszáshoz egy rozmár, szárazföldi futáshoz egy gepárd, repüléshez egy stormcrow formáját veheti fel a játékos.
A druidák által használható a fegyverek a következők: egy- és kétkezes buzogányok, staffok, polearmok és tőrök, illetve a relicek; az egykezes fegyverek mellé egy off-hand tárgyat is felvehetnek. A Feral druidák számára az egykezes fegyverek nem jelentenek alternatívát, mivel számukra készült off-hand tárgyak gyakorlatilag nem léteznek a játékban.
A druidaspecek rövid áttekintése következik:
  • Balance: ez a talentezés a távolsági (ranged) sebzésre specializálódott. A hozzá kapcsolódó alak a moonkin; különféle varázslatokkal operál, amelyek között szerepel közvetlen sebzés (Wrath és Starfire), több ellenfélre ható sebzés (Starfall és Typhoon) és hosszabb időn át ható sebzés (Moonfire, Sunfire és Insect Swarm) egyaránt szerepel. A spec sajátsága az Eclipse-mechanizmus: a Wrath Lunar Energyt generál, a Starfire pedig Solar Energyt. Ha az egyikből elért a druida 100 Energyt, akkor a megfelelő Eclipse állapotba kerül; a Lunar Eclipse az druida Arcane sebzését növeli, míg a Solar Eclipse a Nature sebzést - vagyis pont az ellenkező típust, mint amivel elérhető az Eclipse-állapot. A Starsurge vegyes sebzést okoz, ami egyszerre Arcane és Nature - ennek megfelelően mindkét Eclipse felé eltolhatja a mércét, és mindkét Eclipse-ből profitál. Manapság életképes szintező talentezés, mivel már ebben az időszakban is van az igényeihez alakított alacsony szintű felszerelés.
  • Feral: jelen pillanatban a WoW egyik legkomplexebb talentága. Ennek az az oka, hogy a druida 2 szerepkörét is támogatja: az egyik a medve alakban végzett tankolás, a másik a macska alakban végzett közelharci sebzés. Ugyan a legtöbb talent mindkét alaknak hordoz valamilyen bónuszt, de vannak csak medve vagy csak macska talentek is - és ezek határozzák meg, melyik specre is talenteltünk a kettő közül. A Feral hagyományosan a szintezésre ajánlott talentezés; a fejlődése ma is viszonylag problémamentes.
  • Restoration: a druidák healer talentezése. A spec erőssége a hosszabb idő alatt ható gyógyításban van (Heal over Time, HoT), épp ezért a sebződést megelőzve használja általában a healjeit. Vészhelyzetben a Tranquility az egész csapatot, a Swiftmend a Rejuvenation célpontját gyógyítja jó hatásfokkal. Szintezésre csak akkor ajánlott, ha instance-ok látogatásával szeretnénk fejlődni; amennyiben küldetéseket teljesítenénk, akkor a másik két ágból válaszzuk valamelyiket.
A druida egyik fő jellemzője volt korábban, hogy az alakváltásai megszakították a mozgását gátló vagy a futását lassító effektusokat; ezt a kaszt mára nem tartotta meg régi fényében, mivel az alakváltás csak a lassításoktól szabadítja meg a játékosokat. Ugyanakkor a Restoration druidák a spec egyik bónuszaként visszakapták azt, hogy a helyhez kötésből is ki tudnak szabadulni alakváltással, és moonkin alakba váltva is kiszabadulhat egy druida - vagyis csak a Feral ágat választók nem törhetnek így ki manapság. A másik, korábban egyedi druidaképességet a harc közbeni élesztés (combat rez) lehetősége jelentette a Rebirth nevű spellel, amit mára a death knightok és a warlockok is megkaptak.
Ezeket leszámítva a druida inkább csak kölcsönzött mechanizmusokkal dolgozik: a macska ugyanúgy energyt és kombópontokat használ, mint a rogue - de velük ellentétben a fizikai DoT-ok adják a sebzése jelentős részét; míg a medve által használható erőforrás a rage, akárcsak a warrioroknál, de velük ellentétben egy druida nem használ a védelmére pajzsot.
A hasznos statok ismét csak specfüggőek: az elsődleges statok közül a Balance és a Restoration számára egyaránt az Intellect a legfontosabb, míg a Feral druidáknak az Agility adja a legtöbb bónuszt. A tankoknak azonban nem hanyagolható el a Stamina sem. A Strength szintén nem teljesen haszontalan egy Feral druidának, de a 4.2-es patchtől kezdve az értéke jelentősen csökkenni fog; direkt olyan tárgyak gyűjtése, amelyeken Strength van, nem feltétlenül célszerű, még tankként sem. A másodlagos statok kérdése is specfüggő:
  • a Balance ágon a hit szokás szerint addig hasznos, amíg be nem biztosítottuk, hogy biztosan találjanak a sebző spellek. A Balance of Power talent segítségével a Spirit is hitnek számít ebben a talentezésben, ezért ennek a fontossága egyenlő a hit ratingével. A további casterstatok közül a haste a legfontosabb, és a magas szinten megjelenő mastery hasznosabb a critnél.
  • a Restoration druidáknál a Spirit gyűjtése addig lényeges, amíg nem sikerül biztosan fenntartható manaháztartást kialakítani. A további fontossági sorrend ennél a specnél is a haste-mastery-crit, fokozatosan csökkenő sorrendben.
  • a Feral ágon a helyzetet két esetben is vizsgálnunk kell, az egyik a medvék, a másik a macskák szempontjait veszi előbbre. A medvéknél talán a legfontosabb másodlagos stat a dodge, ami azonban nem igazán található meg olyan tárgyakon, amelyeknél az elsődleges stat az Agility; épp ezért szinte elkerülhetetlen néhány olyan kiegészítő vagy fegyver viselése, amelyek a dodge-dzsal együtt Strengthet adnak; vagy a Reforging használata, amely később kerül majd szóba a rovatban. A második helyen áll a mastery, amely csak magas szinten lép be a képbe. A további fontossági sorrend az expertise-crit-hit-haste, fokozatosan csökkenő sorrendben. Végül ne feledkezzünk meg az armorról: ez ma már nem nagyon található meg nyers formában extraként a felszerelésen, de igencsak hasznos a nem sok védelemmel rendelkező druidáknak.
    A macskáknál a mastery a leghasznosabb másodlagos stat, amely a sebzés nagy részét jelentő DoT-okat erősíti. Ezután a crit következik a gyorsabb kombópontgenerálás miatt, majd a haste a gyorsabb energyvisszanyerésért. A macska egyedinek számít a melee dps-ek között abban, hogy sem a hit, sem az expertise nem túl fontos a számára; ha egy speciális ütés nem talál, az energy legnagyobb részét visszakapja a druida, vagyis ismét lehet ütni, és az automatikus ütés nem jelent komoly részt a macska sebzéséből.
Zárásként ismét talentspecek jönnek; a Feral ágnál azonban 3 talentezés is ajánlásra kerül: az egyik a macskáknak, a másik a medvéknek, míg a harmadik egy olyan hibrid spec lesz, amely megpróbál a két szerepkör között egyensúlyozni, hogy mindkettőt elláthassa a játékos. Természetesen a specek ezúttal sem optimálisak a PvE vagy a PvP szempontjából, a cél a hatékony fejlődés.
Heirloom e téren nem mérvadó,mert nem feltétlen az elsődleges/másodlagos statok vannak rajta,hanem elég hibrid cuccok.(Pl nincs intellectes plate,v sokáig nem volt str-es 1h.)
Még mindig nem érted. Arról írtam, hogy a medvéknek a legfontosabb másodlagos stat a dodge. Ha valaki dodge-os cuccra pályázik, akkor kénytelen lesz Strengthes cuccot is felvenni, mihelyt elhagyta a BC-s területeket és Northrendre ért.

Nyilván nincsen Strengthes cloth vagy leather, mert a Blizzard fejlesztői sem tökhülyék. A Strengthes leather ideje a BC volt; de a WotLK óta egyszerűen nincs ilyen cucc (kivéve a random statos zöldeket, de erre nem épít senki). Amúgy a Strength ma még egész tűrhető threatstat, mert több, mint 2 AP-t ad minden pontja; az Agi nyilván sokkal jobb, és a 4.2-ben érkező nerf után ez egyértelműbb is lesz.

Uchi, az elsődleges statokról szóló mondatban említettem a Stamina és az Agility fontosságát is Smiling
A cikkben a másodlagos statok kerültek szóba, és nem az elsődlegesek (str, agi, stami, int). Minden kasztnak az elsődleges statok a leghasznosabbak, ezért nincs említve, hogy agi, vagy stami amit stackelj. A másodlagos statoknál a leghasznosabb pedig a dodge, ami sajnos mostmár csak olyan tárgyakon van (kivéve trinketek) amin str is van..
#25 | Sidi válasza #19
Delfi és Wolfi

ne zárjuk már ki a kiegészítőket, mert az azért van, mert ott van! s ha van, akkor igenis azt kell nézni!!! agi-stamina az első amit nézzel!!
utána eldöntöd, hogy dodge vagy más kiegészítőt veszel alapul. legyen az szintezés, vagy sem!!!


ha ennyire okosak vagytok feral téren szintezésnél!
linkelj már be egy heirloom cuccot ami strenght+stamina-t ad fejlödésre (leather, és esetleg cloth cucc)
Köszönöm Smiling Ez igazolja azt, hogy az Agi+dodge cuccok a BC után kihaltak.
Challenge Accepted!

http://www.wowhead.com/items?filter=qu=2:3:4;sl=16:5:8:11:10:1:7:2:6:9;ub=11;cr=45:21:20;crs=1:1:3;crv=0:0:0#0-2+1

Különben igen, a tankolós köpenyeken, gyűrűkön és nyakláncokon str van 99.9%-ban.
Szal ja, van pár hülye, aki használja őket Eye-wink
#22 | TCs válasza #19
#21 | Delfi válasza #20
Akkor félreértettem valamit.
Ezen sem nyers dodge van, hanem használatra aktiválódó. (arról nem is beszélve, hogy ez nem szintező cucc, a L2P viszont arról szól)

TCs nyaklánca jobb találat, de az sem igazán megszerezhető manapság.

szerk: Delfi, itt pont a kiegészítőkról (köpeny, nyaklánc, gyűrű) van szó... mivel a többi slotra általában vannak használható Agilitys cuccok, de ezeknél a tankcucc gyakorlatilag mindig Strengthet is ad.
#19 | Delfi válasza #18
És ha a cucc fogalmából kizárjuk a kiegészítőket, akkor mit linkelnél?
Ugye érzed, hogy itt te vagy az, aki belekötsz Wolvi munkájába, és nem igazán építő jellegű amit művelsz?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu